Književnost

Draganu Stojanoviću Andrićeva nagrada za 2018.

Draganu Stojanoviću Andrićeva nagrada za 2018.
Foto: Srna | Draganu Stojanoviću Andrićeva nagrada za 2018.

Književnik Dragan Stojanović (74) dobitnik je Andrićeve nagrade za 2018. godinu za zbirku priča "Ćerka španskog borca", rečeno je danas u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Priznanje, koje nosi ime velikana srpske i svjetske književnosti, Stojanoviću je dodijeljeno jednoglasnom odlukom žirija, kojem je predsjedavao Aleksandar Jovanović.

"Knjiga `Ćerka španskog borca` u svoje tri novele - `Patro`, `Erihova smrt` i `Ćerka španskog borca` vraća dostojanstvo priči i pripovedanju", navedeno je u obrazloženju žirija.

Jovanović je rekao i da je Stojanović, prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju tokom cijelog 20. vijeka, na impresivan način nastavio Andrićev govor o nerazlučivom spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina.

Stojanović je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade, kao i što je njegova knjiga prethodno dobila veoma dobre kritike.

"Objavljena su tri veoma ozbiljna teksta /kritike/ mladih ljudi koje nikada nisam ni video", rekao je Stojanović.

On je napomenuo i da je "ceo život proveo sa Ivom Andrićem", kako je rekao, otprilike od svoje devete godine.

Knjigu "Ćerka španskog borca" objavio je "Dom kulture Studentski grad" iz Beograda, a u užem izboru bile su i knjige "Iz spiskova prećutanih stvari" Borivoja Adaševića i "O papagajima i predatorima" Milete Prodanovića.

Srpski pisac, prevodilac i profesor književnosti Dragan Stojanović rođen je 13. aprila 1945. godine u Beogradu i dobitnik je 43. Andrićeve nagrade.

Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih u književnosti i dodjeljuje se od 1975. godine za najbolju zbirku priča ili pripovijetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine.

Nagrada se dobitniku uručuje na dan Andrićevog rođenja, 10. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije