Književnost

Drainčeva nagrada Miroslavu Aleksiću

Drainčeva nagrada Miroslavu Aleksiću
Foto: N.N. | Drainčeva nagrada Miroslavu Aleksiću

Dobitnik Drainčeve nagrade za 2022. godinu je Miroslav Aleksić, pjesnik iz Novog Sada, a nagrađena je njegova knjiga pjesama "Kafkino matursko odelo" objavljeno u izdanju Pravoslavne reči.

Jednoglasnu odluku o nagradi koju dodjeljuje Narodna bibliteka "Rade Drainac" iz Prokuplja, donio je žiri u sastavu Goran Maksimović, predsjednik, te Veroljub Vukašinović i Dragan Ognjanović, članovi, na završnoj sjednici održanoj juče.

"Lirski govor Miroslava Aleksića predstavlja snažni dijalog sa prošlošću i sadašnjošću, sa ljudskim vrlinama i manama, književnim uzletima i zanosima, ali i istorijskim ponorima. U svetu pomahnitalog zla poezija se javlja kao tiho utočište i odbrana od apsolutne disharmonije", zapisano je u obrazloženju žirija.

Kako se dodaje u obrazloženju, kao akteri tog višeglasnog razgovora pojavljuju se domaći i strani pisci i mislioci: od Aleksija Vezilića i monaha Josifa Tropovića, do Rada Drainca i Stevana Raičkovića; od Franca Kafke do Pikasa i Omara Soze.

"Ukrštaju se daleka podneblja i raznoliki prostori: od Boke kotorske i Savine do Hercegovine i Prebilovaca, od Getsimanije do Kube. U tom svekolikom dijalogu pesnik ponire u najdublje slojeve svoje duše, a u toj samospoznaji pronalazi razloge i smislove ljudskog postojanja i umetničkog stvaranja", zaključeno je u odluci žirija.  Pored "Kafkinog maturskog odela", u najužem izboru za nagradu bile su i knjige "O sadašnjosti i sedativima" Petra Matovića i "Mali izgledi" Dragana Markovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije