Književnost

Drama napisana u stihu

Drama napisana u stihu
Foto: N.N. | Drama napisana u stihu

TUZLA - Drama u stihu "Klopka za Zeusa", autora Borisa Balte, promovisana je u četvrtak veče u Tuzli, a ova knjiga sa ironijom i sarkazmom odnosi se prema društvenom sistemu, nemarnim političarim koji koriste vulgarni i pojednostavljeni jezik, te indolentnost naroda.

Balta je ovo djelo napisao prije 19 godina kao student Akademije dramske umjetnosti u Tuzli. Kada je nedavno našao taj materijal, shvatio je da sadržaj  nije izgubio smisao uopšte i da odslikava realnost.

"Ako pogledate naš sistem, stalno su neke klopke. Što narodu, što političarima između sebe. Sam sistem je u jednoj klopci. Tako da Zeusu, kao vrhovnom biću koje upravlja svima, spremaju klopku. On je prije toga napravio klopku Hadu, na osnovu koje je i došao na vlast. Cijela ta priča je jedan krug koji se vrti stalno iz početka", kazao je Balta i dodao da se nada da će se ova drama naći i na pozorišnim daskama.

Posebno su rijetke drame u stihu na ovim prostorima. 

"Imamo jednu specifičnu dramu, originalnu, kako u spisateljskom, tako i u razmišljajućem i promišljajućem smislu, gdje se otvara niz fenomena, a osnovni je traganje da li je danas u ljudima i na Olipmu ostalo još malo čovječnosti koja će imati sluha za ljudsku patnju", naglasio je Srđan Vukadinović, promotor.

Ovo djelo napisano je na 180 stranica u stihu i rimi.  Autor je koristio deseterce,  dvanaesterce i slobodan stih.

Balta je poručio da je važno stvoriti neko kritičko razmišljanje prema onome što piše u knjizi i prema sistemu u kojem čovjek živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije