Književnost

Druženje pjesnika sa učenicima uvertira u "Dučićeve večeri poezije"

Druženje pjesnika sa učenicima uvertira u "Dučićeve večeri poezije"
Foto: N.N. | Druženje pjesnika sa učenicima uvertira u "Dučićeve večeri poezije"

TREBINJE - Tradicionalnim druženjem pjesnika sa učenicima osnovnih i srednjih škola u Trebinju su počele "Dučićeve večeri poezije", trodnevna manifestacija posvećena pjesniku Jovanu Dučiću.

Pjesnici Mirjana Bulatović, Branko Stevanović i Jefto Odavić kazivali su svoje stihove i slušali stihove mladih pjesnika u Osnovnoj školi "Jova Jovanović Zmaj", a popodne je predviđeno i druženje sa trebinjskim gimnazijalcima.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što su druženje sa djecom počeli baš u ovoj osnovnoj školi koja nosi ime rodonačelnika srpske moderne književnosti za djecu - Jovana Jovanovića Zmaja, pjesnik Branko Stevanović je istakao da se kazivanjem poezije od najranijeh uzrasta najbolje stiče ljubav prema stihovima, zbog čega je to, kako kaže, najbolja uvertira u Dučićeve večeri poezije.

"Ono što je nama najvažnije jeste to da će osnovci sa kojima se družimo danas biti nastavljači našeg rada, a, kako smo čuli, u Dučićevom gradu ih ima dosta", rekao je Stevanović, citirajući svog prijatelja i pjesnika Moša Odalovića koji kaže da je lijepo biti u Trebinju, u zdravoj jezičkoj kolijevci, zbog čega nema ljepšega mjeste gdje se može kazivati poezija.

Učenica petog razreda Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Sonja Munišić recitovala je stihove Dušana Kostića.

"I mi u našoj školi na ovaj način obilježavamo dane Dučićeve poezije, a ja sam jedva čekala da kažem svoju recitaciju pjesme 'Septembar', Dušana Kostića", dodala je Munišićeva.

Nakon škole "Jova Jovanović Zmaj" priređen je prigodan program i učenicima druge dvije trebinjske osnovne škole, dok je od 18 časova planirano druženje pjesnika sa učenicima trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije