Književnost

Druženje u biblioteci u Trebinju: Djeca se oplemenjuju knjigom

Druženje u biblioteci u Trebinju: Djeca se oplemenjuju knjigom
Foto: Vesna Duka | Druženje u biblioteci u Trebinju: Djeca se oplemenjuju knjigom

TREBINJE - Mališani iz sve tri trebinjske osnovne škole su se, povodom Svjetskog dana dječje knjige, družili sa dječjim piscem Dubravkom Vujinović i bibliotekarima u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Dubravka Vujinović, koja je autor svoje prve knjige za decu "Čudesni pečurak", čiji je izdavač Narodna biblioteka Trebinje, podsjetila je da je inspiraciju za ovu knjigu imala u svojoj starijoj kćerki koja ima poteškoće u razvoju.

"Napisala sam je sa idejom da se svi naučimo nekim primarnim stvarima, kao što su empatija, ljubav jednih prema drugima i da različitost nije loša nego, samo nismo svi isti", navela je ona.

Smatra da je malo dječje literature na našem području, te da bi trebalo u narednom periodu posvetiti više pažnje književnosti za najmlađe.

"Smatram da se djeca oplemenjuju knjigom i vrlo je važno da ih upućujemo u tom smjeru, pa sam se zato i odlučila da dan provedem sa najmlađom čitalačkom publikom", kaže Dubravka Vujinović, najavivši i nastavak "Čudesnog pečurka".

Vesna Đurić, bibliotekar Narodne biblioteke, kaže da je ovo divna prilika da djeci i ovim povodom ukažu koliko je važno da čitaju.

"Ovo je samo jedna od naših aktivnosti kojom djeci najranijeg uzrasta približavamo knjigu i sve ono što biblioteka nudi, pa se nadam da će i ovo, kao i naše dosadašnje brojne druge aktivnosti, imati pozitivan efekat i da će djeca, ali i odrasli, shvatiti koliko je bitno da od najranijeg uzrasta čitaju i koliko je druženje sa knjigom važno za razvoj djeteta", kazala je Đurićeva.

Sara Ilić, Helena Akšam i Elena Vujinović, učenice četvrtog razreda, vole da čitaju dječju literaturu i knjige za djecu, a omiljene su im "Pipi Duga Čarapa" i "Doživljaji mačka Toše", ali dodaju da su i "Čudesni pečurak" pročitale u jednom dahu.

Svjetski dan dječje knjige, koji se obilježava 2. aprila, na dan rođenja tvorca najljepših bajki - Hansa Kristijana Andersena, ustanovljen je kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige i podstakla i razvila ljubav prema čitanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije