Književnost

Pratite nas na Google news

Dušanu Kovačeviću "Književni vijenac Kozare"

Dušanu Kovačeviću "Književni vijenac Kozare"
Foto: Srna | Dušanu Kovačeviću "Književni vijenac Kozare"
Srna

PRIJEDOR - Književniku Dušanu Kovačeviću sinoć je u Prijedoru uručena nagrada "Književni vijenac Kozare" u okviru Književnih susreta na Kozari.

Obrazlažući odluku, član žirija Goran Maksimović istakao je da je riječ o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u proteklih 50 godina stvorio niz veoma važnih komedija.

"Od `Maratonaca` do `Larija Tomsona-tragedija jedne mladosti`, `Balkanskog špijuna` ili `Profesionalca` imamo pisca koji služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane", izjavio je Maksimović.

Kovačević je novinarima rekao da mu je ova nagrada izuzetno draga, prije svega jer potiče iz ovog kraja koji je iznjendrio velike pisce poput Branka Ćopića i Petra Kočića, po kojima se pamti srpski jezik.

"Ova nagrada objedinjuje sve te ljude koji su ovde živeli, pisali i ostavili trag u srpskoj književnosti", rekao je Kovačević.

On je istakao da je sretao Skendera Kulenovića u Beogradu, sa kojim nije mogao biti prijatelj jer je tada bio dosta mlad, ali mu je drago što je bio na Kozari i položio vijenac na njegov grob.

"Ova nagrada objedinjuje tu mitsku planinu Kozaru koja je u našem sećanju zapamćena i kao ponos i kao stradanje", rekao je Kovačević.

Na večerašnjem druženju nazvanom "Veče laureata" izvedena je scena iz predstave "Sabirni centar" rađene u koprodukciji prijedorskog i Narodnog pozorišta Republike Srpske, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Marka Misirače.

Razgovor sa laureatom vodio je akademik Matija Bećković, počasni građanin grada Prijedora i kum Matične biblioteke "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora, čime su i formalno završeni 47. Književni susreti na Kozari.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije