Književnost

Duško Domanović dobitnik književne nagrade "Stanko Rakita"

Duško Domanović dobitnik književne nagrade "Stanko Rakita"
Foto: N.N. | Duško Domanović dobitnik književne nagrade "Stanko Rakita"

Pjesnik Duško Domanović iz Kraljeva dobitnik je književne nagrade "Stanko Rakita" za 2021. godinu za knjigu "Pesme za naj-velike", u izdanju Kulturnog centra Ribnica, Kraljevo, izjavio je Srni predsjednik žirija književnik Jovo Čulić.

Književna nagrada "Stanko Rakita", koju dodjeljuje Banjalučka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske za najbolju knjigu za djecu i mlade objavljenu na srpskom jeziku, sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

"Razmatrajući tri knjige koje su ušle u uži izbor, i to `Pesme za naj-velike` Duška Domanovića, `Radnja, stanje, zbivanje` Save Guslov Marčeta i `Šapni me vetru` Tode Nikoletića, žiri smatra da je Domanovićeva knjiga sa jezičkog, stilskog i književno-teorijskog stanovišta, najpoetičnija i najcjelovitija knjiga od svih koje su pristigle na konkurs", naveo je Čulić.

Prema njegovim riječima, knjiga "Pesme za naj-velike" sadrži poeme i kraće pjesme u kojima je iskazan svijet posmatran kroz prizmu dječjeg pogleda na stvari, živa bića i odnose među ljudima.

"Koristeći šalu, humor i ironiju, pjesnik na veoma duhovit, anegdotski način iskazuje svijet u kome i nemoguće postaje moguće, u kome su palačinke našminkane, a vreće za smeće idu u goste kod treće vreće. Pomoću personifikacije, omiljenog stilskog postupka u dječjoj književnosti, Domanović ispisuje veoma slikovitu knjigu poezije sa kojom pokazuje zapaženo poetsko umijeće", naveo je Čulić.

On je ukazao da se posebno izdvajaju pjesme "Priče o Blesi i najlonskoj kesi", "Našminkane palačinke", "Glava za badava", "Vreće u gostima", "Sveta krava", "Pesma sa greškom".

Osim Čulića, u žiriju su bili i članovi Miladin Berić i Zlatko Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije