Književnost

Pratite nas na Google news

Dva člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke

Dva člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke
Foto: Ilustracija | Dva člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade podnijela ostavke
N.N.

Dva spoljna člana komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za književnost podnijela su ostavku i iznijela niz kritika na račun Švedske akademije.

Akademija je bila prinuđena uvesti nekoliko novih mjera nakon seksualnog skandala, u koji je bio uključen suprug bivše članice, što je rezultiralo odgodom dodjele nagrade za 2018. godinu.

Spoljni članovi su angažovani da pomognu komitetu u izboru kandidata, a jedan od njih, Kristofer Leander, rekao je kako odlazi jer nema "ni strpljenja ni vremena" da čeka okončanje provedbe reformi.

"Akademija i ja imamo različitu perspektivu vremena. Jedna godina je preduga u mom životu i previše kratka u životu Akademije", napisao je u tekstu za Svenska Dagbladet.

Leander je rekao da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodjeli nagrada za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega je Akademija bila izložena kritikama, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Gun-Brit Sandstrom, druga članica koja je podnijela ostavku, je u izjavi objavljenoj u Dagens Nyheteru kazala da je izbor Handkea interpretiran na način da se književnost stavlja iznad politike, te da ona "ne dijeli to mišljenje", prenosi Klix.ba.

Jedna od mjera reformi bila je uspostavljanje tima izvan Akademije koji bi pomogao u pronalaženju kandidata za razmatranje nagrade.

Nakon što je najavila mjere i tvrdila da će nagrada od 9 miliona švedskih kruna (1,67 miliona KM) odsad biti manje evrocentrična i sklona kontroverzama, Akademija je kritikovana zbog dodjele nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu 2019. godine.

Akademija je potvrdila da su Leander i Sandstrom napustili komitet koji se do danas sastojao od četiri člana Švedske akademije i pet spoljnih članova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije