Književnost

Dva predstavljanja publikacije Milane Babić

Dva predstavljanja publikacije Milane Babić
Foto: N.N. | Dva predstavljanja publikacije Milane Babić

HERCEG NOVI, TREBINJE - Knjiga "Srpsko pitanje na prelomu epoha" autorke Milane Babić, objavljena u izdanju banjalučke "Besjede", biće predstavljena sutra s s početkom u 20 časova na Međunarodnom sajmu knjige "Trg od knjige" u Herceg Novom, na kojem se "Besjeda" pojavljuje kao jedini izdavač iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Nakon predstavljanja u Herceg Novom, promocija knjige biće održana i u Narodnoj biblioteci Trebinje u subotu, takođe s početkom u 20 časova.

O knjizi će osim autorke govoriti Nenad Novaković, direktor "Besjede", te Zoran Čvorović, recenzent.

Milana Babić, rođena 1975. godine u Trebinju, je profesorica srpskog jezika i diplomirani teolog. Predsjednica je književnog udruženja "Susret" Trebinje i koordinatorka "Besmrtnog puka" za Republiku Srpsku. Novinarstvom se bavi od 2010. godine i saradnik je "Svetigore", "Slobodne Hercegovine", "Novog standarda" i "Pečata".

"'Srpsko pitanje na prelomu epoha' plod je autorovog desetogodišnjeg pasioniranog traganja za uzrocima poraznog bilansa srpskog naroda u 20. veku. Kao teolog Milana Babić zna da svaki preobraćaj počinje ispovešću, svođenjem računa sa sobom. Zato se u intervjuima koje je vodila sa zabrinutim zatočenicima 'srpskog stanovišta' i u svojim autorskim tekstovima Milana Babić spušta u najmračnije bezdane srpskih grešaka i zabluda, poraza i pogibija, izdaja i bratskih omraza. Pri tome ona ne ostaje na nivou faktografije lokalnog značaja", zapisao je recenzent Zoran Čvorović, ističući da Babićeva zajedno sa svojim sagovornicima pokušava da srpsku tragediju u 20. vijeku protumači u globalnim okvirima viševjekovnog "sukoba civilizacija".

Čvorović dalje citira Rajka Petrova Noga, koji ističe da je "obećana budućnost bila cijena našeg zaborava", na šta će dodati da Milana Babić ne vjeruje u takvu budućnost, te da u nacionalnim stramputicama 20. vijeka traži rješenje za srpski put u 21. vijeku.

Goran Latinović, drugi recenzent knjige, primjećuje da je ova publikacija Milane Babić "poziv na dalju raspravu" te izražava nadu da će knjiga imati i svoj nastavak jer su brojni srpski intelektualci koji imaju šta da kažu i jer se dar autorke da pismeno iznese svoje utemeljene stavove neće zaustaviti na prikupljenim tekstovima u ovoj knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije