Književnost

Pratite nas na Google news

Dvije dobitnice Bukerove nagrade, žiri prekršio pravila

Dvije dobitnice Bukerove nagrade, žiri prekršio pravila
Foto: Tanjug/AP | Kanadska književnica Margaret Etvud
Tanjug

Kanadska književnica Margaret Etvud i britanska spisateljica Bernardin Evaristo podijelile su ovogodišnju Bukerovu nagradu, uprkos pravilima koja ne dozvoljavaju dva pobjednika.

Predsjednik žirija Piter Florans izjavio je da petoro članova žirija "jednostavno nije moglo da se odluči" između distopijskog trilera Etvudove "Testamenti" i kaleidoskopa crnih ženskih priča "Djevojčica, žena, druga" Bernardin Evaristo.

On je istakao da je, delimično inspirisan protestima pokreta Pobuna protiv izumiranja održanog u blizini održavanja dodjele nagrada u Londonu, žiri odbio zahtjeve da ne može da izabere više od jednog dobitnika.

"Naš konsenzus je naša odluka da se podsmjehnemo pravilima. Mislim da se zakoni ne krše, a da se pravila mogu prilagođavati okolnostima", rekao je Florans.

Organizatori, međutim, to ne vide na isti način, pa je Gabi Vud, direktorka za književnost Fondacije Bukerove nagrade, rekla da su staratelji fonda više puta rekli članovima žirija da ne mogu da imenuju dva pobjednika ali da su oni u suštini organizovali sjednicu u sobi žirija dok su se rasprave razvačile po pet sati.

Vudova je insistirala na tome da odluka žirija neće "postaviti presedan", što znači da će Etvudova i Evaristoova podijeliti novčani iznos od 50.000 funti (63.000 dolara).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije