Književnost

Elki Njagolovoj nagrada "Književnih susreta" u Banjaluci

Elki Njagolovoj nagrada "Književnih susreta" u Banjaluci
Foto: N.N. | Elki Njagolovoj nagrada "Književnih susreta" u Banjaluci

BANJALUKA - Nagrada šestih Međunarodnih književnih susreta u Banjaluci za cjelokupno književno djelo pripala je značajnoj bugarskoj pjesnikinji Elki Njagolovoj iz Varne.

Saopštio je ovo žiri Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), koji je radio u sastavu: dr Zlatko Jurić, predsjednik, te Predrag Bjelošević i Miladin Berić, članovi.

"Pjesničko djelo Elke Njagolove decenijama je prisutno na srpskoj književnoj sceni zahvaljujući mnogim prevodima njene poezije objavljenim u književnim časopisima bivše Jugoslavije, a kasnije i Republike Srbije, gdje su joj štampane dvije knjige izabranih pjesama na srpskom jeziku. Elka Njagolova je pisac dvadeset knjiga poezije, romana 'Onemela zvona', antologičar, esejista i istaknuti bugarski prevodilac sa pet svjetskih jezika", saopštio je žiri čija je odluka bila jednoglasna.

Njagolova je diplomirala na Univerzitetu "Sv. Kliment Ohridski" u Varni, gdje i danas živi i radi.

"U svom obimnom pjesničkom djelu, Elka Njagolova prolazi kroz različite stvaralačke pjesničke faze slijedeći impulse svoje duše i savremenog pjesničkog izraza, duboko oslonjena na pjesničku i duhovnu tradiciju svoga naroda, ali se u većini svojih pjesničkih knjiga čitalačkoj publici obraća slobodnim, bijelim stihom, koji joj omogućava da pjeva, na način da ne robuje zvučanju i metrici, kako bi neposrednije iskazivala svoje pjesničke vizije, emocionalna stanja, egzistencijalne i društvene zapitanosti", saopštava žiri Udruženja književnika Republike Srpske.

Kada se govori o Njagolovoj, dodaje žiri, nezaobilazno je istaći i njen izuzetan društveni, sveslovenski kulturološki i umjetnički angažman pomiritelja umjetnika i književnika iz reda slovenskih naroda, u vremenima kada su se među pojedinim slovenskim narodima vodili otvoreni ratni sukobi, ili su se doskora vodili.

"S namjerom da ostvari susretanje, vođenje dijaloga i bolje razumijevanje slovenskih umjetnika, u Varni je osnovala Međunarodne književne susrete i nazvala ih 'Slavjanska pregrdka', odnosno 'Slovenski zagrljaj', na kojima se uistinu osjeća toplina slovenske duše", ističe se u saopštenju UK RS.

Udurženje književnika Republike Srpske je sa svojim najistaknutijim piscima posljednjih petnaestak godina redovno prisutno na ovom sveslovenskom pjesničkom festivalu. U svim objavljenim pjesničkim knjigama u izdanju Slovenske akademije književnosti i umjetnosti čiji je Elka predsjednik – u antologijama o otadžbini, o hljebu, o ljubavi i drugima, zastupljeni su i pisci iz Republike Srpske ili su bili nosioci najviših nagrada i književnih priznanja.

Udruženje književnika Republike Srpske ustanovilo je 2017. godine nagradu Međunarodnih književnih susreta u Banjaluci, koja se ove godine dodjeljuje po četvrti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije