Književnost

Emir Sokolović nakon dvije i po godine održao književno veče u Italiji

Emir Sokolović nakon dvije i po godine održao književno veče u Italiji
Foto: N.N. | Emir Sokolović naveče u Italijikon dvije i po godine održao književno

BOTRIGE - Književnik Emir Sokolović, koji važi za najnagrađivanijeg bh. pjesnika u Italiji, boravio je u ovoj zemlji nakon dvije i po godine, gdje je u Botrigeu, malom mjestu u okrugu Rovigo i regionu Veneto, održao predavanje i književno veče, a o njegovoj posjeti izvještavao je i lokalni list "La voce di Rovigo".

"Iznenađenja su uvijek lijepa kad imate priliku ugostiti međunarodno poznate pjesnike, posebno u maloj biblioteci poput naše", na ovaj način Đorđo Fantinati, predsjednik Vavilonske biblioteke u Botrigeu, u pomenutom listu prokomentarisao je Sokolovićevu posjetu.

Posjeta je bila uspješnija od očekivane samim tim što je Sokolović išao u Italiju da se vidi sa Natašom Butinar, pjesnikinjom koja ima dug staž u prevodilaštvu, kako bi joj uručio primjerke njene dvojezične zbirke poezije "Momenti/Trenuci" koju je uređivao.

"Nisam ni slutio da će poziv za posjet biblioteci poprimiti tako zvaničnu intonaciju tako da su prijemu prisustvovali svi zvaničnici na čelu sa gradonačelnikom Adrije, gospodinom Omarom Barbieratom", kaže Sokolović, ističući da je od srca prihvatio molbu da održi predavanje na kojem je govorio o nezamislivoj poziciji književnosti u zemlji iz koje dolazi, kao i da se ta umjetnost zahvaljujući mnogim faktorima svodi na estradu. Potcrtao je da je gotovo grijeh baviti se umjetnošću u BiH, a zatim je pročitao nekoliko svojih pjesama i zahvalio na nenadano srdačnom dočeku.

"Svaki boravak u Danteovoj zemlji je nadahnjujući i obavezujući. Odnos vladajućih struktura je za naše podneblje nepojmljiv. Koliko god bio u nezvaničnoj posjeti, po saznanju da dolazim upriličen je susret sa gradonačelnikom Adrie, gospodinom Omarom Barbieratom. Naši zvaničnici se klone kreativaca kao da su leprozni. Zato mi jesmo tu gdje jesmo, a i potonji. O svjetskom festivalu poezije u Trstu dovoljna mi je satisfakcija konačno sretanje sa velikim Encom Santeseom, koji je obećao da se vidimo u septembru i na festivalu 'Pero Živodraga Živkovića'", rekao je Sokolović za "Nezavisne" povodom ponovnog boravka u Italiji.

Sokolović dodaje da mu je ovom prilikom gradonačelnik Barbierato darivao knjige o delti rijeke Po, dok je on u biblioteci u kojoj je gostovao ostavio po nekoliko primjeraka svoje knjige poezije "Skelari/Traghettatori" te zbirku "Libera noa a malo" Sabrine de Kanio, prve u produkciji festivala "Pero Živodraga Živkovića", koji je osnovao i uspješno vodi upravo Sokolović.

Posjetu Italiji književnik Emir Sokolović završio je na svjetskom poetskom festivalu "Parola nel Mondo", čiji je domaćin književnik i vrstan poznavalac Enco Santeze.

Na ovom festivalu Sokolović je predstavio svoj rad zahvaljujući nesebičnoj pomoći prevoditeljke Maje Rijavec, te sam svoju poeziju iščitao na italijanskom jeziku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije