Književnost

Europe House otvara vrata ljubiteljima književnosti uz novu biblioteku

Europe House otvara vrata ljubiteljima književnosti uz novu biblioteku
Foto: Ustupljena fotografija | Europe House otvara vrata ljubiteljima književnosti uz novu biblioteku

SARAJEVO - Europe House, u saradnji sa JU Bibliotekom Sarajeva i Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, otvorio je danas novo odjeljenje biblioteke u kojem se nalaze hiljade knjiga raznih evropskih autora.

Nova biblioteka predstavlja još jednu uspješnu saradnju između EU u BiH i lokalnih institucija na osnaživanju kulture i umjetnosti i omogućavanju građanima da uživaju i budu inspirisani pisanom riječju. U nastojanju da privuku novu publiku i zainteresuju nove članove da se pridruže, organizatori poklanjaju 20 godišnjih propusnica prvim članovima koji se pridruže.

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH je podvukao značaj kulture za Evropsku uniju.

“Naš cilj je da Europe House bude istinski dom jer šta je dom bez knjiga? Knjige i bilbioteke su u srcu naše kulture i znanja. Od svog osnivanja kao mirovnog projekta, Evropska unija nastoji povezati različite ljude, a kultura je ključni pokretač ovog procesa. Bosna i Hercegovina je nedvojbeno dio evropskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljstvo je graditi nešto novo u srcu Sarajeva  i rado pozivamo građane da posjete Europe House i učestvuju u prilikama koje nudimo,“ rekao je Koenig.

Merima Lendo, direktorica JU Biblioteka Sarajevo rekla je da će nastojati promovisati kulturne vrijednosti, učestvovati u očuvanju kulturne baštine BiH kao dijela evropske baštine te doprinositi promociji bh. kulture na međunarodnoj razini

“Vjerujemo da će Biblioteka Sarajeva, otvaranjem ovog pozajmnog odjeljenja Europe House, biti ključna u prezentiranju i afirmaciji bogate bh. kulturne baštine kako kod nas, tako i u svijetu,  rekla je ona.

Ispred Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo Aida Osmančević zahvalila je partnerima na uspješnoj saradnji, podsjetivši na značaj biblioteka u promociji kulture, zajedništva, umjetnosti i zajedničkih vrijednosti.

Biblioteka Europe House, najnoviji dodatak živopisnom novom kulturnom sjedištu u centru Sarajeva, otvorena je za javnost od ponedjeljka do petka od 09.00 do 17.00 sati.

Europe House je dugoročni komunikacijski projekat Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Europe House) i mrežom Europe House info pointa širom Bosne i Hercegovine.

Kao projekat, Europe House  pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i o odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije