Književnost

FBI pratio Čarlsa Bukovskog

FBI pratio Čarlsa Bukovskog
FBI pratio Čarlsa Bukovskog

FBI je tokom 1968. godine nadgledao američkog pisca Čarlsa Bukovskog, a povod su bile njegove kolumne u tabloidu "Open City". Rezultat tog špijuniranja je dosije na 113 stranica koji baca novo svjetlo na život uglednog autora.

Rijetko ko je mogao pretpostaviti da je FBI novac poreznih obveznika trošio i na špijuniranje poznatih umjetnika. U arhivama FBI-ja uz bilješke o Džonu Lenonu i mnogim drugim ikonama druge polovine 20. vijeka nađen je i posebno bogat dosije prvog američkog "pisca sa dna kace" Čarlsa Bukovskog.

Naime, taj dosije je nakon otkrivanja skeniran i u cijelosti objavljen na stranici bukowski.net.

Sudeći prema špijunskim bilješkama, Bukovski je u oko tajnih službi upao serijom tekstova pod nazivom "Bilješke starog pokvarenjaka" u tabloidu "Open City".

Istraga je započela 1968. godine kada je slavni pisac još radio u američkoj pošti. Obavještajci su navodno strahovali da slučajno nema pristup povjerljivoj pošti.

Pored toga, njegovim poslodavcima se nije sviđala činjenica da Bukovski piše o orgijanju, alkoholizmu i uličnim tučnjavama, time narušavajući njihov ugled.

Češljajući život Bukovskog obavještajci su prisluškivali njegove razgovore, vodili intervjue sa ljudima iz piščeve okoline.

Na kraju su zaključili da nije opasan, već samo ekscentričan, i da ima bujnu maštu. Rezultat istrage je dosije na čak 113 stranica koje otkrivaju i neka nove podatke o životu Bukovskog.

U tom dosijeu se, između ostalog, navodi i da mu je prva supruga bila Džejn Kunej, a ne pjesnikinja Barbara Frej, kako se do sada mislilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije