Književnost

Pratite nas na Google news

Festival "Pero Živodraga Živkovića" traje i raste iz godine u godinu

Festival "Pero Živodraga Živkovića" traje i raste iz godine u godinu
Foto: N.N. | Festival "Pero Živodraga Živkovića" traje i raste iz godine u godinu
Milan Rakulj

ZENICA - Devetnaest pjesnika iz šest zemalja svijeta nastupilo je na petom izdanju Međunarodnog književnog festivala "Pero Živodraga Živkovića" u Zenici, a nagrada ovogodišnje manifestacije posvećene pjesniku iz okoline Kragujevca, koji je živio i stvarao na području Zenice, pripala je italijanskoj pjesnikinji Sabrini de Canio.

Po riječima Emira Sokolovića, književnika i direktora festivala, na javni poziv Udruženja "Armagedon", koje je ujedno i organizator manifestacije, stiglo je 105 rukopisa, od kojih je tek sedamnaest zadovoljilo kriterijume festivalskog žirija.

Tako su se u Zenici našli pjesnici: Mirjana Jezildžić, Kemal Ljevaković, Lidija Puđak, Antonietta Gnerre, Ensar Bukarić, Emilija Cerović, Marko Bačanović, Sabrina de Canio, Miroslav Tičar, Ilija Balta, Renata Pavković, Giuseppe (Pino) Loco, Alden Idriz, Marija Šuković, Šefik Daupović, Senad Pašić i Parviz Mohammadi.

Pored njih na festivalu su se predstavili i laureati prethodnih izdanja festivala Maria Rocco i Goran Simić, a program je svojim bravurama obogatila i violistkinja iz Banjaluke Lidija Bojinović. Zahvalnice za izuzetan doprinos festivalu pripale su Nikoli Minasiju i Marku Rakiću, ambasadorima Italije i Srbije u Bosni i Hercegovini, a plakete im je uručio Emir Sokolović.

Minasi je izrazio zadovoljstvo jer festival raste iz godine u godinu, istakavši da je sada već postigao izuzetno visoke standarde kroz prisutne pjesnike i publiku.

Sokolović je istakao kako je ovogodišnje izdanje festivala učinilo i kompromise koje inače ne praktikuje. Naime, kako on kaže, mnogo truda je uloženo da na festival dođe jedan od najcjenjenijih italijanskih pjesnika Domenico Pisana, ali mu je otkazan let te mu je, shodno kvalitetu poslanih pjesama, dodijeljeno specijalno priznanje organizatora festivala. Isto priznanje je dodijeljeno i italijanskom pjesniku Lucianu Pelegriniju, za koga se znalo u samom startu da zbog zdravstvenih razloga nije moguće da se pridruži festivalu.

Marko Rakić je istakao kako je zatečen interesom publike za ovakav događaj ako se zna, kako je naveo, da kultura danas zanima samo rijetke entuzijaste.

Čast da proglasi laureata festivala pripala je upravo Rakiću, atašeu za kulturu Ambasade Srbije, koji je nanovo apostrofirao nadu da će ovaj festival kojem prisustvuje prvi put nastaviti da traje i da narasta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije