Književnost

Festival Vojislav Despotov : Nagrada banjalučkom pjesniku

Festival Vojislav Despotov : Nagrada banjalučkom pjesniku
Festival Vojislav Despotov : Nagrada banjalučkom pjesniku

Prva nagrada za poeziju u konkurenciji do 30 godina Međunarodnog festivala poezije i kratke priče "Vojislav Despotov", koji je održan u Novom Sadu, pripala je pjesniku iz Banjaluke Radomiru D. Mitriću.

Radomir D. Mitrić je rođen u Jajcu 1981. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Šipovu, a zatim diplomirao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci na Odsjeku za srpski jezik i književnost, gdje trenutno radi kao asistent.

Njegovi počeci u poeziji datiraju od njegove 14. godine, a djela su mu objavljivana u antologijama, časopisima i zbornicima na nekoliko svjetskih jezika.

Njegova poezija ovjenčana je brojnim priznanjima, među kojima su "Brankova nagrada", nagrada "Miloš Crnjanski" i međunarodna nagrada za poeziju "Castello di Duino", na istoimenom festivalu u Trstu u Italiji.

Prvu nagradu ovog festivala koji je održan prvi put u konkurenciji do 30 godina, za kratku priču dobili su Slaviša Pavlović iz Beograda i Admir Džanko iz Sarajeva, dok je druga nagrada pripala Aljoši Ljubojeviću iz Bijeljine, studentu četvrte godine žurnalistike u Novom Sadu.

Treću nagradu osvojio je Aleksandar Solomun iz Zrenjanina.

Aljoša Ljubojević  je nakon svečanosti uručenja rekao da je zadovoljan nagradom jer je konkurs međunarodnog karaktera, što mu daje poseban značaj.

"Motiv za učešće na konkursu nije nagrada, nego upoznavanje sa ljudima sa različitih prostora, koji se bave ovom vrstom umjetnosti", rekao je Ljubojević.

Kratka priča "Ono nešto", koju je napisao Ljubojević, ušla je prošle godine u zbornik 30 najboljih priča izabranih od 1.600 radova autora sa prostora BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Drugu nagradu za poeziju u konkurenciji do 30 godina dijele Maša Prihotko iz Pančeva i Damir Nedić iz Kragujevca. Dobitnica treće nagrade je Jelena Galijašević iz Zagreba.

Na konkurs je stiglo nekoliko hiljada radova od više stotina autora iz Srbije i inostranstva, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Žirijem festivala predsjedavao je Jovan Mihajilo, a članovi žirija bili su Nera Legac i Stojan Simić Krpica. Nagrade su dodijeljene u ponedjeljak naveče u Gradskoj biblioteci "Stevan Sremac" u Novom Sadu, uz prigodan umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije