Književnost

Festival književnosti "Imperativ" okupiće više od 30 domaćih i regionalnih pisaca

Festival književnosti "Imperativ" okupiće više od 30 domaćih i regionalnih pisaca
Foto: Ustupljena fotografija | Festival književnosti "Imperativ" okupiće više od 30 domaćih i regionalnih pisaca

BANJALUKA - Peto izdanje regionalnog festivala književnosti "Imperativ" u organizaciji istoimenog Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti i Kulturnog centra Banski dvor, biće održano u ovoj instituciji od 27. do 31. maja.

Kako navode iz "Imperativa", festival će biti otvoren 27. maja, u 20 časova, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora programom "Note i slova", u kojem će se predstaviti muzičar, pjesnik i slikar Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka.

"Godine 2017. dobio je nagradu 'Strune od svetla' koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici, a istog dana kada je Nobelov komitet objavio da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 'Lom' je objavio zbirku pjesama i crteže Kralja Čačka pod nazivom 'Na margini'", javljaju iz "Imperativa".

Osnovna tema ovogodišnjeg festivala književnosti "Imperativ" je uticaj pop-rok kulture na savremenu književnost.

"Američki autor Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2016. godini, podijelio je književnu javnost. Oprečni stavovi da li je Dilanova poezija književnost ili nije i danas su tema svjetske književne kritike. Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz pet programskih sadržaja", saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Podsjećaju da zainteresovani besplatne pozivnice za sve događaje mogu preuzeti na biletarnici Banskog Dvora svakim radnim danom u period od 12 do 17 časova.

"Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani biće otvoren i sajam knjiga. Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10 do 20 časova, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: "Booka", "Lom", "Kontrast", "Enklava", "Štrik", "Arete", antikvarijat "Ramajana", "9. dimenzija", "Art scena", Udruženje književnika RS, "Imprimatur" i "Pčelica", koji su pripremili povoljne sajamske cijene", otkrivaju iz "Imperativa".

Kako dodaju iz ovog udruženja, trudili su se, kao i obično, da kroz nekoliko programskih sadržaja predstave autore koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni.

"Fokus 'Imperativa' je predstavljanje kvalitetne domaće književnosti. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače. U programu 'Razgovor sa piscem' učestvovaće Milena Marković, Magdalena Blažević, Zoran Ferić i Milica Vučković. Sa ovim piscima će razgovarati Zvonko Karanović, Drago Glamuzina i Marija Pejić", ističu iz "Imperativa" dodajući da će u programu "Poeziju će svi čitati" banjalučki pjesnici Tanja Stupar Trifunović, Stefan Višekruna, Maja Mihajlović i Stevo Grabovac biti domaćini pjesnicima Katji Gorečan, Đorđu Krajišniku, Vanji Šunjić, Armanu Fatiću, Nikoli Leri i Mariji Dragnić.

U programu "Note i slova", kako javljaju dalje, uz Kralja Čačka, publika će imati priliku da čuje i razgovore sa Zoranom Žmirićem, Selvedinom Avdićem i Srđanom Tešinom, koji će takođe čitati odlomke iz svojih romana, ali i puštati muziku koju slušaju, koja se spominje u njihovim romanima i koja ih inspiriše.

"O Dilanu će govoriti Vladimir Skočajić Skoča i Nebojša Ristić, a publika će u 'Art bioskopu' moći da pogleda film o Dilanu 'No direction home'. Ove godine održaće se i panel sa piscima na temu 'Uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost - Bob Dilan'", navode iz "Imperativa".

Ističu da će posebna pažnja biti posvećena organizaciji programa za djecu i mlade "Bajkovnica" i "Lektira u podne".

"Тajnu pisanja bajki sa polaznicima će podijeliti književnica Aleksandra Čvorović. Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pritom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci", jasni su u Udruženju za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ". O značaju lektire i čitanja sa mališanima razgovaraće književnik Berislav Blagojević.

"U saradnji sa izdavačkom kućom 'Imprimatur' biće predstavljeni autori ove izdavačke kuće. Među njima su Vasilije Glomazić, Feđa Gudić, Goran Dakić i Berislav Blagojević. I ove godine u kafiću 'Yoko' biće organizovan program 'Kafa sa piscem', gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem i Zvonkom Karanovićem", precizirali su iz "Imperativa".

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Banjaluka i Američka ambasada u BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije