Književnost

France Prešern dobio spomenik u Podgorici

France Prešern dobio spomenik u Podgorici
Foto: Anadolija | France Prešern dobio spomenik u Podgorici
Anadolija

U Moskovskoj ulici u Podgorici večeras je svečano otkriven spomenik slovenačkom pjesniku Francu Prešernu.

Spomenik su otkrili gradonačelnici Podgorice i Ljubljane, Slavoljub Stijepović i Zoran Janković, donator i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač kao i ministri kulture Crne Gore i Slovenije Aleksandar Bogdanović i Anton Peršak.

Uz brojne kulturne i javne ličnosti Crne Gore i Slovenije, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i specijalni gost počasnog konzula Kovača – Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kazao je da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani.

"Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja", poručio je Janković.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma.

"On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju", poručio je Bogdanović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Slovenački ministar kulture Anton Peršak istakao je da je danas za sve značajan dan jer svjedoči o prijateljstvu dvaju gradova i dvaju naroda.

"Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija", poručio je Peršak.

Spomenik slovenačkom pjesniku Prešernu i Prešernov park poklon je Vojislava Kovača, počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji, gradu Podgorici i njenim građanima, na Dan državnosti Slovenije.

Postavljanju spomenika Prešernu prethodilo postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu 2014. u Njegoševoj ulici u centru Ljubljane, a povodom jubileja 200 godina od njegovog rođenja.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije