Književnost

"Francuski kutak": Pred­stav­lja­nje "Gon­ku­ro­vih" fi­na­lis­ta - Kris­tin An­go

"Francuski kutak": Pred­stav­lja­nje "Gon­ku­ro­vih" fi­na­lis­ta - Kris­tin An­go
Foto: N.N. | "Francuski kutak": Pred­stav­lja­nje "Gon­ku­ro­vih" fi­na­lis­ta - Kris­tin An­go

Gonkurova nagrada najprestižnija je francuska književna nagrada. Od 1903. godine dodeljuje je Akademija "Gonkur", nazvana po svom osnivaču, poznatom piscu, kritičaru i izdavaču Edmondu de Gonkuru.

U ovogodišnjem najužem izboru našli su se Sorž Šalandon, Kristin Ango, Luj-Filip Dalanber i laureat Moamed Mbugar Sar. Sa njihovim delima ćemo se u ovom serijalu upoznati.

Nina Praštalo
Nina Praštalo

"Put na istok"

U trenutku kada reč žrtava seksualnog zlostavljanja počinje da dobija na značaju, Kristin Ango u knjizi "Put na istok", čiji je izdavač "Flamarion", vraća se, po treći put, temi incesta koji je od strane oca doživela sa 13 godina, neposredno pošto ga je upoznala.

Prepoznatljiva po stilu koji je blizak govornom jeziku, ova spisateljica zauzima posebno mesto u književnom svetu. Baveći se temom incesta, ona zalazi još dublje i pita se: zašto niko nije intervenisao? Ovo je roman o ćutanju i nedelovanju, o prećutnoj saradnji, odbijanju okoline da vidi, da čuje, da zna, da veruje.

Ango pripoveda o nadmoći oca nad svojom ćerkom, o psihološkoj manipulaciji i osećaju nemoći silovanog deteta. Ona objašnjava i dešifruje izuzetno suptilne i uznemirujuće mehanizme i tehnike agresora zbog kojih mlada devojka upada u emotivnu zamku oca koji je potčinjava tako što je navodi da veruje da je u pitanju samo nevina očinska ljubav.

Ona takođe osuđuje ćutanje okoline. Ne plaši se da istakne i osudi ono što niko drugi neće: dosluh i saradnju okoline sa agresorom. Ovu temu Ango razvija na neviđene načine, otkrivajući zastrašujuću istinu: ugled je na prvom mestu, iznad pravde i morala. U društvu vlada univerzalni kukavičluk, strah od scene, skandala, sukoba, koji uvek preovlađuje nad potrebama žrtve. Stoga je lakše ne videti ništa.

I iznad svega, ona skreće pažnju na razarajuće posledice koje ovakva trauma ostavlja, otkrivajući šta se zapravo odigrava u psihi žrtve. Reč je o pravom vrtlogu sramote, čuđenja, krivice, samomržnje, odricanja, samouništenja, depresije, poteškoća u uspostavljanju romantičnih odnosa; ukratko o latentnoj smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije