Književnost

Glišić za NEZAVISNE: Od pjesništva se ne živi, ali se za njega živi

Glišić za NEZAVISNE: Od pjesništva se ne živi,  ali se za njega živi
Glišić za NEZAVISNE: Od pjesništva se ne živi, ali se za njega živi
Nevena Vržina

BANJALUKA - Jelena Glišić je mlada pjesnikinja čiji stihovi griju dječju, ali u posljednje vrijeme i dušu odraslih. Nakon što je objavila knjigu pjesama za djecu pod nazivom "Moja prva dječija knjiga", svoj pjesnički put nastavila je da razvija i u pravcu poezije za odrasle.

Trenutno na papiru ima dovoljno materijala za drugu zbirku pjesama, ali, kako je navela u razgovoru za "Nezavisne", trenutno je i u potrazi za izdavačem.

"Pjesme su mi prije oko mjesec dana objavljene i u 'Antologiji savremenog stvaralaštva za decu u rasejanju', u kojoj se našlo mojih 13 pjesama", rekla je ona.

Osvrćući se na prvu knjigu pjesama pojasnila je da je tematika koja ju je inspirisala bila vezana za porodični život i okruženje vezano za niži dječji uzrast. Kada je njen put u pjesničkim vodama u pitanju otkrila je da je sve počelo još dok je bila u osnovnoj školi.

"Pisala sam misli i stihove još u osnovnoj školi. Međutim, ozbiljnije je to krenulo na fakultetu kad sam počela i da proučavam ozbiljniju literaturu kad je u pitanju dječja poezija, a samim tim sam se i ja oslobodila i počela da pišem za njih. U veoma kratkom roku sam napisala pjesme za prvu zbirku", istakla je ona.

Dodala je da je u posljednje vrijeme počela da piše za odrasle, ali skromno priznaje da se još mnogo bolje snalazi u stvaranju poetskih stihova za djecu.

"Imam trenutno dovoljno pjesama i za djecu i za odrasle, ali upravo iz razloga što nije nimalo jednostavno objaviti istu nisam se usudila da započnem sve to, tako da još čekam povoljan trenutak", rekla je ona.

Napomenula je da je pjesništvo nešto od čega se ne živi, ali za šta se živi. "To je način da ja pobjegnem od svega što me okružuje, a što nekad zna da bude i vrlo negativno. Moj način da se oslobodim negativnih misli i prizovem one pozitivnije jeste da pišem pjesme", rekla je Glišićeva.

Jelena Glišić je rođena u Derventi 1989. godine, završila je Filozofski fakultet u Banjaluci, odsjek za razrednu nastavu, i trenutno radi kao učiteljica u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije