Književnost

Gojko Božović u NUB RS povodom Svjetskog dana poezije

Gojko Božović u NUB RS povodom Svjetskog dana poezije
Foto: Ustupljena fotografija | Gojko Božović u NUB RS povodom Svjetskog dana poezije

BANJALUKA - Svjetski dan poezije u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) biće obilježen večeras sa početkom u 19 časova i to pjesničkim portretom Gojka Božovića, te predstavljanjem pjesničke edicije "Element" izdavačke kuće "Arhipelag" iz Beograda, čiji je direktor i glavni urednik upravo Božović.

Pored Božovića u dvostrukom svojstvu, učesnica programa biće i Tanja Stupar Trifunović, banjalučka književnica koja je prošle godine u izdanju "Arhipelaga" objavila knjigu poezije "Zmijštak".

"Izdavačka kuća 'Arhipelag' iz Beograda objavila je u toku 2022. godine čitavu jednu biblioteku poezije. Čak jedanaest novih knjiga pesama objavljeno je u Arhipelagovoj pesničkoj ediciji 'Element'. Zajedno s knjigom pesničke autopoetike Vaska Pope 'Kalem' i sa izabranim pesmama Čarlsa Simića 'Izabrane pesme: 1962-2022', to je uzbudljiva, raznovrsna i inspirativna slika savremene poezije u njenim različitim poetičkim, tematskim i generacijskim izrazima", javljeno je iz "Ahipelaga". Pjesnička sezona u "Arhipelagu", kako je rečeno iz ove kuće, počela je objavljivanjem novih knjiga pjesama Radoslava Milenkovića "Povratak u katakombe", Tanje Stupar Trifunović "Zmijštak" i Žarka Milenkovića "Svakodnevno ubijanje života".

"Potom su objavljene nove knjige pesama Tihomira Brajovića 'Nezbiljnost', četrdeset godina posle objavljivanja prve pesničke knjige ovog autora, Slavomira Gvozdenovića 'Disanje na pseće škrge', Bojana Vasića 'Udaljavanje' i Nikole Vujčića 'U jednom danu'. Sajamsku premijeru doživele su nove knjige pesama Radomira Uljarevića 'Do isteka peska', Marije Radić 'Nepristajanje' i Nenada Jovanovića 'Kain i Abot, Avelj i Kostelo', kao i knjiga izabranih i novih pesama Snežane Minić 'Mrtva priroda sa cvećem'", javio je izdavač čija će djela biti predstavljena u NUB RS, a koji je poznat kao izdavač srpske i svjetske književnosti i humanistike.

"Arhipelag" je, takođe je javljeno u saopštenju povodom događaja, jedan od rjetkih tržišnih izdavača u Srbiji koji redovno objavljuje pjesničke knjige.

"Osnovana pre petnaest godina, Arhipelagova edicija Element objavljuje redovna godišnja kola savremene svetske i srpske poezije. Knjige savremenih srpskih pesnika objavljene u 'Arhipelagu' dobile su više od trideset vodećih pesničkih nagrada. Objavljujući pesničku ediciju 'Element', 'Arhipelag' nastoji da pokaže jezičke, poetičke i saznajne prodore savremene poezije, njen visok standard i obilje neuporedivih pesničkih glasova", javili su iz izdavačke kuće "Arhipelag".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije