Književnost

Gojku Božoviću "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"

Gojku Božoviću "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"
Foto: N.N. | Gojku Božoviću "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"

Književnik Gojko Božović dobitnik je književnih nagrada "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga", koje dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

Žiri, u čijem su sastavu bili Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasno je odlučio da "Kočićevo pero", koje se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, ove godine dodijeli Božoviću za knjigu "Mapa", a "Kočićevu knjigu" za cjelokupno književno stvaralaštvo.

Vukolić, koji je predsjedavao žirijem, rekao je da Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd".

"Nema više nikakve sumnje da je on cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pjesnik, on je i sjajan esejista, kritičar i prozni pisac. Jednostavno rečeno, stvorio je raskošno književno djelo po čemu je prepoznatljiv", naveo je Vukolić.

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene u utorak, 25. decembra, u 12.00 časova u "Vukovoj zadužbini" u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije