Književnost

Pratite nas na Google news

Goran Petrović u Andrićgradu zatvorio Sajam knjige

Goran Petrović u Andrićgradu zatvorio Sajam knjige
Foto: N.N. | Goran Petrović u Andrićgradu zatvorio Sajam knjige
Milan Rakulj

VIŠEGRAD - Uručivanjem nagrada za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj i Srbiji te ostalih priznanja manifestacije u nedjelju uveče završen je Sajam knjige u Andrićgradu, koji je četvrti put održan u organizaciji Andrićevog instituta. Upravo u ovoj ustanovi nagrade je dobitnicima uručio Goran Petrović, akademik, pisac te dobitnik Velike nagrade "Ivo Andrić".

Nagrada za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj dodijeljena je za "Knjigu Petra Kočića", koju je priredio Duško Pevulja, a objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva. Ista nagrada za Srbiju pripala je knjizi "Kosovo i Metohija u politici velikih sila 1896-1908" Vesne Žarković, čiji je izdavač Institut za srpsku kulturu iz Prištine, sa prebivalištem u Leposaviću. Specijalnu nagradu Sajma knjiga u Andrićgradu dobila je knjiga "Istraga predaka" srpskog pjesnika i esejiste Ivana Negrišorca, koja predstavlja udruženi izdavački poduhvat Književne zadruge srpskog nacionalnog vijeća i Fondacije "Grupa sever".

"Simbolički gledano, sajmove knjiga ne bi trebalo ni otvarati ni zatvarati. Knjige bi uvek, bez prestanka, morale biti uz nas jer kada bismo isto to činili sa koricama nekog dela, to ne bi značilo ništa. Mi čitamo jer u ovom činu pronalazimo nešto zbog čega lakše opstajemo", kazao je Goran Petrović prilikom ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja sajma tokom kojeg su se za pet dana publici predstavila 22 izdavača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

"Zahvaljujući energiji koja vlada u Republici Srpskoj, a ona je najvažnija od svih energija na prostoru gdje srpski narod živi, stvoren je Andrićgrad. To je učinjeno da bismo isticali one među nama koji vrijede najviše", naglasio je ovom prilikom Emir Kusturica, osnivač Andrićgrada. Specijalni gost ovogodišnjeg sajma bio je francuski pisac Žozef Pontis, autor romana "Na liniji (fabričke cedulje)". Prvenac mladog pisca ovjenčan je prestižnim nagradama, a uoči ovog sajma dobio je svoje izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući izdavaču "Lom" i Andrićevom institutu.

Književnik Milan Ružić, koji je učestvovao u organizaciji sajma, rekao je da su programom predvidjeli promociju knjiga različitog žanra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije