Književnost

Goranu Petroviću nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske"

Goranu Petroviću nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske"
Foto: Screenshot | Goranu Petroviću nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske"

NOVI SAD - Književnik i akademik Goran Petrović, kao najčitaniji srpski pisac, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", koja se tradicionalno uručuje na Dan ove biblioteke.

Petroviću je nagradu uručio upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Osim ove nagrade uručena je i zahvalnica Biblioteke Matice srpske direktoru Narodne biblioteke Srbije Vladimiru Pištalu, za dugogodišnju izuzetnu saradnju.

Svečanom činu uručenja priznanja prisustvovala je ministar za kulturu i informisanje Srbije Maja Gojković.

"Ovaj hram knjige, tradicije, kulture i znanja svake godine je sve veći za srpski narod i naša obaveza je i dužnost da nastavimo sa osnaživanjem Biblioteke i novim savremenim pristupom, kako bi i ona uhvatila korak sa svetom", rekla je Gojkovićeva.

Pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević istakla je da Pokrajinska vlada Biblioteku i Maticu ne vidi kao obavezu, već kao dug velikanima koji su je stvorili i ostavili u amanet.

"Pokrajinska vlada biće nosilac projekta prostornog proširenja u okviru postojećih kapaciteta Biblioteke Matice srpske. Poznato je da Biblioteka pohranjuje više od četiri i po miliona knjiga i rukopisa", rekla je Miloševićeva.

Dan Biblioteke čestitao je i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

Biblioteka Matice srpske slavi svoj dan u znak sjećanja na 1864. godinu, kada je iz Pešte ka Novom Sadu Dunavom zaplovio parobrod "Napredak", kojim je čuveni bečkerečki trgovac Jovan Forović iz Pešte u Novi Sad prenio cjelokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije