Književnost

"Gradiško proljeće" u čast mladih pjesnika

"Gradiško proljeće" u čast mladih pjesnika
Foto: Milan Pilipović | "Gradiško proljeće" u čast mladih pjesnika

GRADIŠKA – Festival dječijeg literarnog stvaralaštva "Gradiško proljeće" biće organizovan i ove godine, saopšteno je u "Kulturnom centru" koji je tradicionalno organizator ove manifestacije.

Raspisan je literarni konkurs poezije i proze za osnovce i srednjoškolce a trajaće do 1. juna. Ovo je sedmi literarni konkurs, objavljen 21. marta, na Svjetski dan poezije.

Smisao "Gradiškog proljeća", koje okuplja sve više mladih pisaca je promocija pisanja i lijepog izražavanja, rečeno je na svečanosti u "Kulturnom centru" Gradiška.

"Iz godine u godinu, na konkurs pristiže sve veći broj radova učenika iz Gradiške i drugih gradova. Vjerujemo da će tako biti i ove godine", kazao je Miroslav Vuković, direktor "Kulturnog centra".

On je apeolovao na osnovce i srednjoškolce da učestvuju na konkursu. Profesor srpskog jezika i književnosti i član žirija Dario Gvozden, smatra da je "Gradiško proljeće" važan faktor za mlade literate.

"Ovaj konkurs je dragocjen za mlade pjesničke talente, prilika da se iskažu u pisanju, da svoje prve radove objave u zajedničkoj zbirci poezije. Svake godine upoznajemo mlade koji u pisanji pronalaze svoj svijet, uče lijepo pisanje, otkrivaju suštinu književnosti", kazao je profesor Dario Gvozden. Osim Gvozdena, članovi žirija su Slađana Drinić i Milena Grbić.

Završna manifestacija je sredinom juna, kada će biti proglašeni najbolji radovi i nagrađeni njihovi autori. Po tri najbolja rada, u tri kategorije biće nagrađeni novčano sa po 300, 200 i 100 KM, a odabrani radovi objavljeni u zbirci "Prvi koraci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije