Književnost

Grujičić: Sa Karlovcima sam stvorio vertikalu svoje karijere

Grujičić: Sa Karlovcima sam stvorio vertikalu svoje karijere
Foto: N.N. | Grujičić: Sa Karlovcima sam stvorio vertikalu svoje karijere

​SREMSKI KARLOVCI - Nenadu Grujičiću početkom ove sedmice u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima uručena je "Povelja grada Sremskih Karlovaca", a dobitnik ove nagrade kaže da istu doživljava kao najkrupniji i najslađi grozd iz bogatih vinograda podno Stražilova.

Ovo priznanje, kako kaže, Grujičić doživljava i kao duhovni plod čije kapi vina nebeski svjetlucaju u maštarskim očima i rasplamsavaju nove snove i životna pregnuća.

"Sremski Karlovci su i moji i Brankovi, s njima sam stvorio vertikalu svoje biografije i karijere. Svestan sam privilegije i jedinstvenog puta kojim sam dosad brodio i nastavljam da širim krugove jednog osobenog životnog smisla i putešestvija.  Hvala bogu na poklonima kojima me je, sitnog i običnog, zvezdano obasuo u neprevaziđenom karlovačkom i stražilovskom ambijentu, u duhovnom miljeu Mušickoga i Branka, a ja potom trudio se da drugima, mladima i starijima, našima i pesnicima iz sveta, darujem što više od te svetlosti, nemerljivu pesničku radost i sreću prilikom njihovoga boravka i nastupa na 'Brankovom kolu'", istakao je Grujičić. On kaže da je Branko Radičević najčuveniji Karlovčanin, a da pritom nije rođen u Sremskim Karlovcima, već u Slavonskom Brodu.

"U Karlovcima je živeo samo šest godina, od svoje jedanaeste do sedamnaeste, gde se školovao u najstarijoj srpskoj gimnaziji, pa onda u Temišvaru i Beču, odakle su pesnikovi zemni ostaci kao u kakvom antičkom mitu preneseni na 'rajsko Stražilovo'. Danas pri pomenu Branka odmah pomislimo na Sremske Karlovce i Stražilovo i obrnuto", poručuje Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije