Književnost

Han Pijesak: "Čučkovi književni susreti" 29. i 30. marta

Han Pijesak: "Čučkovi književni susreti" 29. i 30. marta
Foto: Narodna biblioteka Branko Čučak | Han Pijesak: "Čučkovi književni susreti" 29. i 30. marta

HAN PIJESAK - Manifestacija 16. "Čučkovi književni susreti" koju organizuje Narodna biblioteka "Branko Čučak" u čast pjesnika, romanopisaca, pripovjedača, dramaturga, publiciste i esejiste biće održana 29. i 30. marta na Han Pijesku.

Kako je saopšteno iz ove kulturne institucije, tokom manifestacije ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću biće uručena nagrada "Čučkova knjiga" za roman "Sukubus", objavljen u 2023. godini.

"Čučkovi književni susreti" počinju 29. marta u 12 časova, programom "Brankova klupa" u kino-sali Doma kulture na Han Pijesku, u okviru koje će biti prikazana predstava "Čarobna metla" u produkciji Pozorišta za djecu "Veliki mali princ".

Drugog dana književnih susreta, 30. marta, u 10 časova počinje okupljanje učesnika manifestacije u Narodnoj biblioteci, za 11 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob Branka Čučka u gradskom groblju "Bogaz", a u 12 časova u čitaonici Narodne biblioteke na Han Pijesku biće održano predavanje Jelene Kalajdžije o temi "Put do čitaoca visokokvalitetnih zahtjeva".

"Književni portret Nevena Milakovića počeće od 13 časova na kome će, osim Milakovića, govoriti direktor izdavačke kuće 'Asoglas' Dejan Spasojević, dok je izložba karikatura 'Pisac crta pisce', autora Mirka Vukovića planirana istog dana od 14 časova", pojašnjeno je iz biblioteke.

Na centralnoj manifestaciji "Čučkovih književnih susreta", koja će početi u 18 časova, ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću iz Kotora biće uručena nagrada "Čučkova knjiga" za roman "Sukubus", najbolju debitantsku knjigu objavljenu u 2023. godini.

"Nakon pozdravnih riječi organizatora manifestacije, 'Slovo o Čučku' govoriće književnik Nedeljko Babić. Publici će svoje stihove čitati pjesnici Neven Milaković, Milica Borovčanin, Boro Kapetanović, Jelena Kalajdžija i Mirko Vuković, dok će u  umjetničkom dijelu programa učestvovati glumica Maja Kolundžija Zoroe, Anastasija Tošić i profesor violine Nina Vasić", pojašnjeno je dalje.

Organizator "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog stvaraoca, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Han Pijesak.

Branko Čučak (1948-2008) proveo je djetinstvo i ranu mladost na Han Pijesku, gdje i sahranjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije