Književnost

Handke: Literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada sa mržnjom

Handke: Literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada sa mržnjom
Foto: Srna | Handke: Literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada sa mržnjom

VIŠEGRAD - Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i "Velike nagrade Ivo Andrić" Peter Handke istakao je da literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada s mržnjom i to je velika razlika.

"Ovi strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, donijeli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od riječi do riječi iščitao djela Iva Andrića", rekao je Handke na ceremoniji dodjele "Velike nagrade Iva Andrića".

Prema njegovim riječima, Andrić je možda posljednji pisac iz 20. vijeka sa epskom energijom Balzaka i Flobera, a možda i Stendala.

"Andrić je imao to nešto Stendalovo, jako i moćno, ali ipak nježno. On je bio kao malo dijete, i nesrećno, pogotovo noću...", rekao je Handke.

On je iskazao zahvalnost i književnim velikanima poput Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog...

"Ubijeđen sam da bez obzira na sve naše razlike, bili mi Srbi, pravoslavci, hrišćani ili muslimani, veoma je važno da kultura, književnost, boje, tonovi, muzika spoje i spajaju ljude. Ja i dalje tvrdim da i ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, koji žive u BiH i drugim dijelovima regiona treba da nađu nešto što ih spaja i da razgovaraju", poručio je Handke iz Andrićgrada.

On je naveo da je ranije dolazio na more u bivšu Jugoslaviju, a da je zahvaljujući "tom užasu" ušao i u unutrašnjost, gdje nema mora, ali postoje rijeke poput Drine i grad Višegrad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije