Književnost

Handkeu uručen Orden Republike Srpske

Handkeu uručen Orden Republike Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Handkeu uručen Orden Republike Srpske

BANJALUKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je austrijskom piscu i nobelovcu Peteru Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Dodjeli Ordena prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, režiser Emir Kusturica, predsjednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska cijeni ozbiljno svjetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čovjeka koji ju je posjetio.

"Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je naglasila da je uprkos tome nobalovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

"To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi", istakla je Cvijanovićeva nakon sastanka Handkea sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Dodik je rekao da je posjeta dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj. Kazao je  da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovjek posvećen istini i umjetnosti, te da priznanja koje do sada dobio govore sve o njemu, prenosi Srna.

"Posjeta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čovjeka za koga gajimo najbolja osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom djelu", rekao je Dodik novinarima nakon što je sa rukovodstvom Srpske ugostio dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Reditelj Emir Kusturica izjavio je da je danas za Republiku Srpsku svetkovina, jer se prvi put u svijetu dešava da nobelovac posjeti grad (Andrićgrad) koji je posvećen nobelovcu (Ivi Andriću).

"Najsrećniji sam, jer sam doveo čovjeka koji je od sedamdesetih godina prošlog vijeka zadržao istu vjeru u umjetnost kao svetu stvar. Da je drugačije, Handke ne bi bio ono što jeste", rekao je novinarima Kusturica.

On je istakao da je Handke jedna od najznačajnijih zvanica koje se mogu dočekati u Republici Srpskoj.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu u 14.00 časova biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije