SP Qatar 2022.

Književnost

Hristina Mrša, novi pjesnički talenat grada na Vrbasu

Hristina Mrša, novi pjesnički talenat grada na Vrbasu
Foto: Banski dvor | Hristina Mrša, novi pjesnički talenat grada na Vrbasu

BANJALUKA - Zbirka poezije "Pjesme" mlade pjesnikinje Hristine Mrše predstavljena je u ponedjeljak uveče u prepunoj Vijećnici Banskog dvora, promociju je, u saradnji sa ovom institucijom, organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Hristina Mrša rođena je 21. aprila 2006. u Banjaluci. Završila je OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci, uz brojne pohvale i priznanja za postignute rezultate i doprinos u promociji rada i ugleda škole. Dobitnica je Vukove diplome za postignut izuzetan uspjeh tokom osnovnog obrazovanja. U junu 2021. upisala je Gimnaziju u Banjaluci. Zbirka "Pjesme" njena je prva knjiga, a o istoj je govorila recenzentkinja prof. dr Radana Lukajić, dok je moderatorka programa bila Marija Pejić.

"Hristinin talenat prepoznali smo još 2018. godine, kada je u okviru prvog Festivala književnosti 'Imperativ' bila učesnica naše prve 'Bajkovnice', radionice pisanja za djecu. Ponosni smo jer učestvujemo u stvaranju nove čitalačke publike i što podstičemo mlade da pišu. Kako bi se doprinijelo razvoju književne scene Republike Srpske, potrebno je, prije svega, raditi na razvoju kulture čitanja i omogućiti što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem", prije promocije kazala je direktorica Udruženja "Imperativ" Sanela Babić.

Knjiga "Pjesme" sadrži 22 pjesme za koje je Hristina Mrša nagrađivana na međunarodnim takmičenjima i koje su se našle u nekoliko zbornika poezije.

Kako je kazala na promociji, prvu pjesmu Hristine Mrše zapisala je njena majka, jer je nastala kada je ona imala svega pet godina i kada nije znala da čita i piše.

"U svom skromnom stvaralačkom vijeku imala sam važan trenutak kada sam sa jednostavnih, dječjih pjesmica, prešla na složenije teme i promišljeniji jezički izraz. Pri tome, pod dječjim pjesmicama ne podrazumijevam pjesme namijenjene djeci, već pjesme koje je doslovno napisalo dijete. Daleko od toga da nisam bila dijete i nakon svog pjesničkog 'preobražaja', koji se desio kada sam imala dvanaest godina, nakon učešća na Međunarodnom festivalu poezije u Rumuniji 2018. godine", kazala je Hristina Mrša tokom promocije. Tada je, po sopstvenom priznanju, okružena starijim, iskusnim, svjetski poznatim pjesnicima, otkrila istinsku moć pjesničke riječi i počela još ozbiljnije da se zanima za poeziju.

"Moja prva zbirka okuplja sve pjesme nastale počev od tog perioda do unazad nekoliko mjeseci. Uvezane su tematski, od pjesama inspirisanih prirodom, izmišljenim likovima, pjesama posvećenih prijateljima i porodici, ljubavnih pjesama, do složenijih tema kao što su problemi savremenog društva", navela je Hristina Mrša. Radana Lukajić istakla je kako je poezija Hristine Mrše zaista zrela za jednu petnaestogodišnjakinju, naglasivši da njena zbirka pjesama, nazvana nepretencioznim nazivom "Pjesme", svjedoči o već jasno uobličenom pjesničkom senzibilitetu, te o nespornom talentu koji će zasigurno obogatiti pjesničku scenu ovih prostora, a i šire.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije