Književnost

Pratite nas na Google news

Hrvatski pisci napustili PEN zbog stava o blajburškoj misi u Sarajevu

Hrvatski pisci napustili PEN zbog stava o blajburškoj misi u Sarajevu
Foto: Ilustracija | Hrvatski pisci napustili PEN nezadovoljni kritikama na račun mise
Srna

ZAGREB - Članovi PEN centra BiH pisci Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih ova organizacija izbriše iz članstva nezadovoljni saopštenjem koje je PEN uputio 9. maja povodom mise za stradale na Blajburgu.

Hrvatski članovi ovog međunarodnog udruženja književnika, pjesnika, esejista i pisaca nezadovoljni su kritikom koju je PEN iznio na račun organizatora mise u sarajevskoj Katedrali, a neki i činjenicom da o tom saopštenju nisu konsultovani.

"Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta", navodi Đikić, a prenosi portal "Dnevnik".

Ivanković obrazlaže da "žurba, forsiranje i prekratko vrijeme ne omogućavaju da se uopšte išta suvislo kaže" i ocjenjuje da je "iznenađujuće isključivanje nekih ljudi učinilo izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom PEN-a".

Jergović navodi da "ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između PEN centra u BiH, u čijem je osnivanju učestvovao, i onoga koji danas postoji".

Ivan Lovrenović "ne misli da je istoriju moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadatak da zastupa neke od tih strana, kao što se sugeriše u pismu članova PEN-a BiH".

Članovi PEN centra BiH objavili su protestno pismo povodom komemorativne mise za pripadnike ustaških i domobranskih jedinica na Blajburgu.

U pismu je navedeno da ta organizacija povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom "potvrđuje svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima".

"Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizuje i komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Blajburgu sramotna za ovaj grad i ovu zemlju", naveli su iz PEN-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije