Književnost

Imperativ je uvesti mlade u priču gdje je kultura u prvom planu

Imperativ je uvesti mlade u priču gdje je kultura u prvom planu
Foto: N.N. | Imperativ je uvesti mlade u priču gdje je kultura u prvom planu

BANJALUKA - Četvrtog dana regionalnog Festivala književnosti "Imperativ", koji je održan u subotu u Banskom dvoru, promovisani su romani "U jarku" Slađane Nine Perković i "Blank" Feđe Štukana, a predstavljen je i časopis za književnost i umjetnost "Srp".

Promocija romana "U jarku" Slađane Nine Perković organizovana je u saradnji sa izdavačkom kućom "Imprimatur", koja je i objavila prvi roman ove autorke. O ovom djelu govorili su autorka i izdavač Boris Maksimović.

"Njeni junaci obilježeni su užasom vremena koji je nemoguće preraditi i oblikovati u nešto smisleno. Oni žive u nekoj vrsti postapokaliptičnog svijeta koji nije ni uništen ni spasen, nego razrušen i raščaran, ali nam se uz njen majstorski crni humor ipak malo lakše nositi sa tim spoznajama", istakao je Maksimović.

Pored romana "U jarku", promovisano je i prvo književno djelo autora i glumca Feđe Štukana "Blank".

"U zemlji u kojoj, po nekim statistikama, knjige čita 3.000 ljudi, ne znam koliko su tačne, ali ta cifra ukoliko je istinita, mogla bi da objasni i situaciju u njoj. Mislim da je bitno tražiti načine da mlade ljude uvodimo u priče u kojima je kultura u prvom planu, to je imperativ", kazao je Štukan.

Četvrtog dana festivala čitaoci su bili u prilici da u Kafeu "Joko" popiju kafu i druže se sa književnicom Anom Vučković Denčić.

Na festivalu je predstavljen i časopis za književnost i umjetnost "Srp". Četiri godine aktivnosti "Srpove" platforme ovjekovječeno je sedmim brojem ovog štampanog glasila.

Nedjelja je takođe donijela bogat festivalski program, u koji je, između ostalih, uključena promocija strip-serijala "Last Hope" Srđana Vranješa.

Svi zainteresovani imali su priliku da popiju kafu sa književnikom Elvedinom Nezirovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije