Književnost

"Imperativ" pokazuje da je senzacija baviti se poezijom

"Imperativ" pokazuje da je senzacija baviti se poezijom
Foto: N.N. | "Imperativ" pokazuje da je senzacija baviti se poezijom

BANJALUKA - Trećeg dana 4. Regionalnog festivala književnosti "Imperativ" zaljubljenici u pisanu riječ imali su priliku da se druže sa brojnim autorima, publicistima i teoretičarima.

Među njima su se našli Marija Ratković, autorka romana "Ispod majice", koja je i aktivistkinja, publicistkinja i teoretičarka. Pored nje, u saradnji s izdavačkom kućom "Imprimatur" predstavljena je i njihova  autorka Milanka Blagojević sa svojom zbirkom priča "Nervus vagus i druge priče". 

Knjiga je sastavljena od tri ciklusa "Pretis lonac", "Nervus vagus" i "Pisma". Sve priče, a naročito one u ciklusu "Pretis lonac", sugerišu nerazriješene emotivne napetosti, odnose i situacije koje kulminiraju u kuhinji i uz jelo. 

Ovako ispričane priče otkrivaju novu dimenziju kiselog kupusa, palente ili čekića za meso, jer oni prestaju biti hrana ili oruđe u kuhinji, a postaju simbol pobune, nepristajanja, društvenog raspada, socijalnog statusa. Osim predstavljanja autora, u sklopu treće večeri festivala, u "Art bioskopu" Banskog dvora prikazan je film "Kino lika" snimljen prema istoimenom romanu Damira Karakaša.

Najmlađi su imali priliku da uživaju uz "Bajkovnicu", radionicu pisanja za djecu koja je održana u Vijećnici sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

U okviru programa "Poeziju će svi čitati" svoje stihove govorili su Vladan Krečković iz Beograda i Aleksandra Marilović iz Banjaluke.

"Poezija mi je pružila mogućnost rekonstruisanja slike sveta, posebno kada čovek dođe u pojedine trenutke kada svet u kojem živi i sa kojim je u nekoj vrsti komunikacije posredstvom jezika počne da postaje dosadan. Kada čovek postane umoran, onda je poezija dobar način da rekonstruišemo tu sliku i stvorimo neke nove svetove, stanja ili situacije koje do sada nisu postojale", rekao je Krečković.

Pjesnikinja Aleksandra Marilović kazala je kako joj se čini da "Imperativ" pokazuje kakva je senzacija baviti se poezijom.

"Svi oni autori koji imaju priliku da izađu na svjetlost ovog festivala mislim da nemaju više prostora za samosažaljenje i nerad. Moja poezija ide mnogo ispred mene, mnogo je mudrija, sve ono što sam naučila od poezije iz knjige čini mi se da je zapravno neko moje iskustvo života", naglasila je Marilovićeva.

U sklopu programa održan je i razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem u Koncertnoj dvorani. S njim je o knjizi "Ovo vrijeme sada" razgovarao novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik. 

"Ovo mi je prvi put da u književnom svojstvu gostujem u Banjaluci i jako mi je drago što sam tu. Rad 'Imperativa' sam sa velikim simpatijama pratio iz daljine. 'Imperativ' je urban festival, a kad kažem urban mislim da nema nacionalističkog predznaka i već godinama okuplja izvrsne autore", kazao je Mehmedinović. Publici se predstavio i pisac Bojan Savić Ostojić, koji je čitao odlomke iz svoje knjige "Ništa nije ničije" i puštao muziku koja ga inspiriše, te se predstavio čitalačkoj publici u okviru programa "Note i slova".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije