Književnost

Isidora Bjelica: Kako sa psihopatama?

Isidora Bjelica: Kako sa psihopatama?
Foto: Arhivska fotografija | Isidora Bjelica: Kako sa psihopatama?
N.N.

Pre neki dan portali objave fotografiju sina naše velike zvezde, dečak presladak, kao mali anđeo zalutao u stvarnost. Ne znam zašto, jer u principu nikad ne čitam komentare, jer neću da se zračim, pogled mi padne ispod fotke i po ko zna koji put u životu istinski se prenerazim.

Nevino, prelepo dete, a toliko mržnje, uvreda, gnusobnosti... Ako nekada mislimo da pacijenti koji sikću zlo ispod tekstova imaju neko opravdanje, onda mi je ovaj slučaj pokazao kako zapravo opravdanja nikad nema. Ovo je bio iskaz čiste nesvesti, poremećenog uma, zatamnjene duše onih koji sebe smatraju ljudima i koji žive među nama, a puno ih je i to je zaista zastrašujuće. Vaspitani smo da u svakom čoveku vidimo dobro, a nažalost zato je svaka preosetljiva duša u ovom svetu platila visoku cenu. U susretu sa sociopatama i psihopatama i s njihovom brutalnošću i nerazumnim izlivima zla, kao što je prema ovom nevinom detetu, dobre duše neretko upadaju u teška stanja povređenosti pa neretko i osećaja sopstvene krivice da se pravdaju i da objašnjavaju da nisu krivi što ih ovi monstrumi povređuju. Međutim, istina je mnogo surovija nego što su nam naši dobri roditelji predočili. U ovom hologramu koji zovemo stvarnost mnogo je više potpuno neosvešćenih nego što možemo da zamislimo.

Šansa koju im je dao internet da ispisuju svoje ludilo kao legitiman stav nas je zapravo prvi put u istoriji suočila s tim otkud to da čovek ubije čoveka, da grupa linčuje pojedinca, zapravo danas psihijatri mogu da posmatraju genealogiju užasa jer je on ispisan o u virtuelnoj realnosti bez stida i srama, sakriveno iza privida anonimnosti koje internet nudi.

Pre neki dan takođe smo pročitali da je neki muzičar ukrao jaja golubici, skuvao ih i tako skuvana vratio joj u gnezdo i to još objavio na internetu, smatrajući da je to valjda dobar fazon, a ne poziv da bude smesta odveden u mentalnu instituciju. Ma kako to zvučalo surovo, ali dužni smo deci da objasnimo da postoje osobe potpuno zatamnjene svesti u kojima negde duboko čami božanska iskra, ali njihov mrak je toliki da ga oni danas pokazuju s ponosom kao novi lep selfi. Naše je da ih uklonimo iz svog mikroprostora i fokusa, ali iskreno mislim da kada bi pri MUP-u bio organizovan tim stručnjaka za praćenje i otkrivanje aktivnih psihopata i sociopata, deo zločina bi bio sprečen. Te kukavice, ti potpuno poremećeni umovi koji danas legitimno ispisuju svoje monstruoznosti po portalima sakriveni iza lažnih imena su naše komšije, možda neko koga svakodnevno srećemo u ulici i prodavnici. Oni ne samo da spuštaju kolektivnu vibraciju, oni su hodajuća opasnost. Ono što danas nazivamo demokratija donelo je zabludu da poziv na ubistvo može biti legitimni stav, a ne iskaz koji traži hitnu intervenciju. Ono što svako može da uradi je da bar za početak blokira takve osobe u svojim stvarnostima, ali ostaje pitanje zašto jedan portal dozvoljava da se vređa nevino dete, zašto se psihopatama daje prostor koji hrani zlo u njima?

Ako od 50 komentara imamo 30 kao iskaz teške psihopatije, onda se zaista pitamo kako treba čovek da se postavi da bi preživeo u svetu u kome živimo pored takvih neljudi. Jedan od najvećih psiholoških stručnjaka je rekao da empatičari svaki put u susretu s takvim iskazima, napadima, brutalnošću požele da odu sa ovog sveta i tako se aktiviraju biohemijski procesi koji dovode do najrazličitijih autooboljenja. Naime, naša nemogućnost da razumemo tako ogoljeno i iskazano zlo nas dovodi do neke vrste samopovređivanja. Setimo se slučaja kad je dečak otišao u smrt jer nije više mogao da trpi nasilje vršnjaka.

Dakle, kao što zaključavamo stan jer znamo da postoje pljačkaši, moramo zaključati ne samo internet prostor, nego i sopstveno srce da bi bilo izvan domašaja onih koji žive u punoj nesvesnosti za to da povređuju druge. Da, potrebna im je pomoć, ali dugo mi je trebalo da shvatim da nisam pozvana da lečim svakog psihopatu koji okrzne moju stvarnost. Naprotiv, kontakt s takvim zahteva obučenog terapeuta ili sajber egzorcistu. Zato prvo što može da uradi svaki čovek je da ne ulazi u rasprave s iskazima psihopatije jer tu rasprave nema, ako neko može i verbalno da povređuje nevino dete, s njim se ne diskutuje.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

DraganRankitic

Da bi čovek mogao da razume, prihvati i konzumira ovakav napis gospođe Isidore Bjelice, potrebno je naravno specificirati na šta ona misli? Izjave tipa "Pre neki dan portali objave fotografiju sina naše velike zvezde, dečak presladak, kao mali anđeo zalutao u stvarnost." su toliko neodređene, da je nemoguće analizirati celu ovu priču. Ko je ta "velika zvezda", koji su to "portali", gde su se pojavile te "psihopatske gadosti", koje su to tačno gadosti, i zašto ih gospođa Isidora Bjelica smatra "gadostima". Na žalost, u današnjem svetu ima dosta opasnih psihopata, koji često i rado kvalifikuju druge ljude kao "psihopate" isl. To je jedan od oblika odbrambenih mehanizama tih psihopata. Napad je najbolja odbrana. Pri tome bih naravno eksplicitno rekao da se ovo ne odnosi na gospođu Isidoru Bjelicu, jer nju ne poznajem i ne mogu o njoj ništa da kažem. Ali je veoma bitno da se vrlo pažljivo priča o potrebi za nekakvim "zaključavanjem internet prostora". Sile mraka, kao na primer bivši režim hrvatskog krvavog komunsitičkog diktatora, ratnog zločinca i masovnog ubice Josipa Broza, vrebaju iza svakog ćoška, i intenzivno traže izgovore da ograniče slobodu govora nas "običnih ljudi". Oni bi preko kontrolisanih medija da eliminišu sve koji su protiv njihove uzurpacije vlasti i bogatstva kao i protiv nesmetanog prenosa vlasti i bogatsva na njihove pajtaše i u nekim slučajevima i potomke. Pravo svakog pojedinca da može sam da iznese svoje stavove dovelo je do velikih potresa u današnjem svetu. Između ostalog je na krilima interneta izabran prvi reformski predsednik SAD posle 40 godina, Donald Tramp. Da su "psihopate" (po oceni jedne od najgorih psihopata u današnjem svetu Hilari Klinton) bile sprečene da šire "mržnju" na internetu, danas bi ta vrlo opasna žena sedela sa dugmićima za lansiranje nuklearnog oružja. Dakle obazrivo sa tom "psihopatijom" da nam se (opet) ne obije o glavu. Pozdrav.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije