Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Bes "pravednika"

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Bes "pravednika"
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Bes "pravednika"

U vreme dok ovi koji rade na sopstvenom brvnu, tj. sopstvenoj svesti, znaju osnovne postavke univerzuma da se okolina menja tako što čistimo i menjamo sebe, bes "pravednika" nekako raste na sve strane kako se civilizacija odjavljuje iz svoje 3D faze!

Bes "pravednika", kako ja zovem taj fenomen da se nasilno menjaju stvari uz mnogo buke, kolektivnih poziva na linč onih za koje verujemo i "znamo" da nisu baštinici istine, jer "normalno" upravo smo mi tako "dobri, pametni, pošteni" stradalnici jedini u pravu i nekako eto, kosmos se urotio protiv nas i mi ćemo to ispraviti kroz ovaj ili onaj nasilan čin!

Što nam je "senka" jača, što smo je manje svesni i što je više potiskujemo, prirodno će i agresija biti jača. Kako smo izašli iz apofatičkih modusa koji su nas toga štitili, sve više je primera - finih, pobožnih, mirnih, uglednih, baš tih što bi prevaspitavali druge u ime "pravde i istine" koji samo iskasape svoju ljubavnicu, ženu, majku, decu, komšije... Prošle nedelje smo tako imali primer "divnog" momka koji je slikao ikone i plivao za krst časni, a onda je iskasapio ljubavnicu! Potiskivanje i licemerje leže u korenu svih duševnih paklova.

Naša pogrešna interpretacija "dobra" kao i folklorna represivnost samog mehanizma matriksa ili stvarnosti koja nas od jutra do mraka tera da se opredeljujemo i tako de fakto osuđujemo.

Mešanje ljubavi i zakona, nemogućnost prihvatanja drugog pogleda, obe opcije, pogleda vizije. Što smo "tvrđi" u pogledima na "istinu i pravdu", postajemo i agresivniji.

Što više potiskujemo prirodno, više i druge osuđujemo jer čovek je čoveku ogledalo. To čak nije balkanski, nego univerzalni problem koji je doveo do svih tih revolucija, vešanja, paljenja, linčeva gomile koja je danas trgove sa kojih su urlali i zahtevali pogubljenja veštica i nepodobnih, vladara i onih koje su identifikovali kao uzrok svoje nesreće sada traže po društvenim mrežama. Poslednji takav slučaj toplog zeca zbog kog je izgubila posao prošla je i novinarka "Vašington posta" koja se usudila da u, istina, neprikladnom trenutku podseti kako je slavni košarkaš koji je tragično postradao bio akter silovanja.

To je, naravno, izazvalo bes idolopoklonika koji su je razapeli i zahtevali da izgubi posao- što se i desilo pod vox populi. Iako sam neretko ne poznajući zakone univerzuma i matriksa - tada verujući da radim dobru stvar - jurišala na barikade bacača kamenja - ne shvatajući da ih energetski hranim svojim suprotstavljanjem. Danas se bavim pitanjima kako zadržati neutralnost i ostati ispod radara dualnih agresivaca. Naravno, pre svega čišćenjem svojih destruktivnih programa i svesti da stvari nisu crno-bele ma kako nas mitovi i bajke uveravali u suprotno. Svi oni idealni parovi imaju dane kada se svađaju kao što i najbolji čovek ima svoju senku. Problem je samo što nas nisu učili kako tu senku hendlovati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije