Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ti divni, srećni lažni brakovi

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ti divni, srećni lažni brakovi
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ti divni, srećni lažni brakovi

Kao i svaka osoba odgajana na bajkama i romantičnim filmovima, uvek sam smatrala da nema ništa gore od tzv. lažnih brakova.

Kad sam krenula da preispitujem sve svoje predrasude i programe, posebno kad sam čitala i slušala predavanje, možda na svetu najboljeg bračnog savetnika Ester Parel, shvatila sam da sam mnogo konzervativnija nego što sam mogla i da zamislim. Svi ti moji zanosi, svi ti prinčevi i žabe, bolesna romantičnost, potraga za drugom polovinom - nisu me učinili samo podložnom jednom programu - koji je jako efikasan kod nas osetljivih i romantičnih duša, već sam nazovi lažni brak smatrala skrnavljenjem ideje ljubavi.

A onda sam u studijskim analizama koje sam radila sa mojom dragom Jovanom Hismajer došla do šokantnih podataka - da su lažni brakovi izuzetno stabilni brakovi! Dogovoreni lažni brakovi sklopljeni iz finansijskog interesa, ili npr. gde žena pokriva muža biseksualca ili homoseksualca, ili imamo i slučajeve da je nađena osoba da glumi muža nekoj fatalnoj cici ljubavnici da bi se prikrio pravi otac deteta tajkun, tzv. sindrom lažnog tate, ili neko se ženi da bi dobio nasledstvo - tako ukrug mnogo je dramskih zapleta zbog kojih se sklapaju lažni brakovi, ali ono što nam je na prvi pogled bilo šokantno je da su ti brakovi procentualno bez nasilja, bez stresova i bez razvoda.

A onda nam je Ester objasnila da je nekad brak bio dogovorna stvar zbog finansijskog i biološkog opstanka, u "nju ejdžu" on je postao projekcija za zadovoljenje svih naših potreba - romantično-sentimentalnih, seksualnih, finansijskih, zaštitničkih, roditeljskih, intelektualnih, duhovnih, emotivnih, a toliko potreba ne može da izdrži nijedan odnos sve da vam je muž Supermen. Ukratko, danas mi očekujemo da taj izabranik ili izabranica pokrije apsolutno sve naše želje, što vrlo često dovodi do nezadovoljstava jer neretko jedna, dve ili tri stvari ne funkcionišu. Ako je seks dobar - nema para, ako su intelektualno bliski - emotivno nisu, ako je npr. muž imućan i potentan - loš je roditelj, nije romantičan, promiskuitetan je i tako ukrug. Mnogi brakovi se raspadnu upravo jer sva ta očekivanja ne mogu da budu ispunjena na jednom mestu! Ester Parel kaže da je brak koji ispunjava neke aspekte već dobar i da moramo biti svesni da je nemoguće naći odnos koji će zadovoljiti sve želje i intelektualne, i duhovne, i emotivne, i seksualne, i finansijske, i roditeljske i romantične.

To nam daje odgovor zašto su lažni brakovi tako srećni, oni naprosto imaju striktno postavljene želje i očekivanja. Nema gubljenja iluzija - niti razočarenja. Dobar trgovački dogovor u kome svako ispunjava svoju obavezu. Na stranu što je to strano mom srcu, moram da priznam da je život pokazao da su ti nazovi lažnjaci srećni i dugovečni, što će reći da i hipokrizija ima svoju lepu stranu.

Nema stresa. Dok mi romantični, odgajani na bajkama o žabama i prinčevima, stalno moramo da se nosimo sa svojim izneverenim očekivanjima i onim što mi je Stevo Žigon uvek govorio - ljubav mora da boli! Mi navučeni na ljubav moramo toga biti svesni da je to paket ljubavnog meda i žuči!

Sa druge strane, dok čitamo i posmatramo ove idealne bezstresne lažne brakove, moramo imati respekt i prema njima, ljudi su našli šta im najviše odgovara i igraju igru za zajednicu ili koga već. Za kraj za one hipersenzibilne i nepopravljivo romantične, dok gledate po časopisima idealne lažne brakove, a da niste ni svesni da su lažni pa se pitate kako kod njih sve tako idealno, za početak smanjite svoja očekivanja bar na tri aspekta i odmah će manje da boli i sve će biti lepše.

 Evo, lepo vam terapeut kaže da ako vam muž ispunjava tri od šest vaših potreba - vi ste na konju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije