Književnost

Išiguro čitan i prije "Nobela"

Išiguro čitan i prije "Nobela"
Foto: Velibor Tripić | Išiguro čitan i prije "Nobela"
Nevena Vržina

BANJALUKA - Kada je prije nekoliko dana objavljena vijest da je Kazuo Išiguro, britanski pisac japanskog porijekla, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ovo ime nedovoljno zastupljeno u široj javnosti u našoj državi iniciralo je potrebu za provjeravanjem da li je i koliko njegovo djelo zastupljeno u knjižarama i bibliotekama.

Ime Kazuo Išiguro na prvu vjerovatno mnogima ne zvuči poznato, ali odabrana čitalačka publika i te kako je znala ko je on i koja su sve njegova djela. Autor osam djela ovjenčanih brojnim priznanjima, prevedenih na više od 40 jezika, nosilac ordena viteza Britanske Imperije, Išiguro je književnu karijeru počeo 1981. godine pišući priče, da bi prvi roman "Blijedi obrisi brda" objavio 1982.

Banjalučke knjižare, kao i Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) i prije su imale neka djela ovog pisca, ali su sva rasprodata ili posuđena na čitanje od momenta kada je objavljeno da je on dobitnik "Nobela", tako da je u ovom momentu njegove knjige gotovo nemoguće pronaći.

Dragana Bulaja, iz knjižare "Kultura" u Banjaluci, navela je da trenutno nijedna Išiguroova knjiga nije na njihovim policama.

"To je negdje i praksa da kada neki autor dobije nagradu za njegovim djelima automatski poraste potražnja. Mi smo i prije u prodaji imali njegova djela, kao što su 'Zakopani džin' i 'Nikada me ne ostavljaj', tako da su oni koji zaista poznaju i cijene dobru književnost i prije kupovali njegove knjige", navela je ona.

U knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS u Banjaluci kazali su da nemaju knjige ovog pisca jer uglavnom prodaju izdanja Zavoda.

"Mi dva puta godišnje nabavljamo nova djela, uglavnom preko knjižare 'Kultura', koja je licencirani izdavač za beogradska izdanja, s obzirom na to da Išigura izdaje 'Dereta' iz Beograda, tako da će se među novim naslovima vjerovatno naći i oni aktuelnog nobelovca", rekli su u Zavodu.

Knjižara "MyBook" takođe je i ranije prodavala Išiguroova ostvarenja, kao što su "Ostaci dana", "Zakopani džin" i "Slikar prolaznog svijeta", ali se ni na njihovim policama djela ovog pisca trenutno ne mogu pronaći.

"Išiguro pripada malo boljem rangu pisaca, tako da je i prije ove vijesti bilo čitalaca koji cijene dobru pisanu riječ i koji su čitali njegove knjige. Ipak, od prošle sedmice prodaja je naravno veoma porasla tako da su sve njegove knjige veoma brzo rasprodate", rekla je Nataša Bjelić iz "MyBooka" i dodala da će čitaoci kod njih uskoro moći da pronađu njegova djela.

U NUB RS kažu da su istog dana kada je vijest o Nobelovoj nagradi objavljena sve knjige aktuelnog dobitnika pozajmljene, te da ni oni trenutno nemaju nijednu.

"Čitao se i prije, naravno to je bila probrana čitalačaka publika. A, mislim da je knjiga 'Ostaci dana' uvrštena i na spisku lektira, pa je samim tim poznatija ovdašnjim mlađim čitaocima", kazali su u NUB RS.

U knjižari "Bestseller" u Bijeljini kažu da nisu imali Išiguroove naslove u prodaji, ali su ih čitaoci sporadično tražili.

"Ovo je svakako povod da nabavimo naslove ovog književnika i ponudimo ih čitaocima. Bilo je i ranije onih koji su pitali za njegova djela, mada dosta rijetko", istakli su u "Bestselleru".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije