Književnost

Italija obilježava 700 godina od smrti Dantea Aligijerija

Italija obilježava 700 godina od smrti Dantea Aligijerija
Foto: Ilustracija | Italija obilježava 700 godina od smrti Dantea Aligijerija

Italija danas obilježava 700 godina od smrti velikog pjesnika i pisca Dantea Aligierija, autora "Božanstvene Komedije", koja se smatra najvažnijim djelom napisanim na italijanskom jeziku i remek djelom svjetske književnosti.

Povodom jubileja list "Korijere dela sera" donosi intervju sa predsjednikom Republike Serđom Matarelom.

"Univerzalnost fjorentinskog pjesnika ogleda se u njegovoj sposobnosti da prevaziđe svoje vrijeme i pruži naznake, poruke i učenje koji su vječni. Poroci koje Dante opisuje kao što je sklonost grijehu, pohlepa, žudnja za moći, nasilje, su isti od početka ljudske istorije", rekao je Matarela.

On sugeriše da treba izbjegavati poređenje Italije iz Danteovog vremena, srednjeg vijeka, i sadašnje Italije.

"Nisam siguran da se pandemija kovida-19 može uporediti sa opisom pakla iz Danteovog djela, možda neke dramatične scene kao kolona vojnih kamiona kojima su iz Bergama prevožena tijela žrtava korona virusa", rekao je Matarela.

U čast pjesnika, čija djela su dio svjetske literarne i kulturne baštine širom svijeta, organizuje se na stotine manifestacija, a zbog pandemije najvećim dijelom putem striminga.

U prošlosti mnogi italijanski glumci su se ogledali u vještini čitanja Danteove "Božanstvene Komedije". Djelo je pisano arhaičnim jezikom i za njegovo potpuno razumijevanje potrebno je paralelno čitati i objašnjenja i komentare.

Prije nekoliko godina glumac i režiser Roberto Benjini je čitao "Božanstvenu komediju" na javnim trgovima širom Italije i od toga uspio da napravi velike spektakle sa masovnim učešćem publike.

Upravo Benjini će večeras u sjedištu predsjednika Republike, Kvirinalu, čitati 25. Pevanje, "Raj" iz Danteove "Božanstvene komedije", a događaj će prenositi televizija RAI.

Dante, se smatra ocem italijanskog jezika, a njegovo djelo sastavni dio identiteta Italijana. Rođen je u Firenci, a sahranjen u Raveni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije