Književnost

Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Srna | Izdanja iz Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu
Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je na otvaranju nastupa Srpske na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu da je od izuzetne važnosti za Srpsku jer će na njemu biti predstavljena najvažnija izdanja i imena koja su zadužila srpsku naciju i kulturu.

"Raduje me što će i ove godine biti predstavljena najznačajnija izdanja iz Srpske i sve ono što je iznjedrila savremena književna scena i sljedbenici Kočića, Ćopića i drugih stvaralaca koji su dali doprinos očuvanju srpskog pisma i jezika", rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, posebno je značajno što je ovogodišnji nastup posvećen 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i da je slogan nastupa "Te gledajte šta vam knjige kažu" višestruko značajan i poziva na povratak istinskim vrijednostima.

Malešević je kao posebno značajno istakao što će se beogradskoj publici neposredno nakon otvaranja nastupa predstaviti prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, koja je od neprocjenjivog značaja za kulturu i tradiciju jezika i pisma srpskog naroda.

On je ovom prilikom posebno zahvalio ANURS i Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu za doprinos organizaciji nastupa Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da Srpska već devetu godinu zaredom organizuje nastup na ovom sajmu i da time doprinosi jedinstvu, sabornosti i budućnosti srpskog naroda.

On je naglasio da ovog nastupa ne bi bilo bez podrške Vlade Republike Srpske i dodao da će u narednim sajamskim danima Srpska imati 43 promocije, predstaviti 67 knjiga, šest časopisa i dva zbornika.

Cicović je kao jedan od značajnijih događaja za četvrtak, 26. oktobar, najavio tradicionalno druženje književnika koji stvaraju na srpskom jeziku.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije