Književnost

Izložba i knjiga o Kozaračkom kolu u Gradišci

Izložba i knjiga o Kozaračkom kolu u Gradišci
Foto: N.N. | Izložba i knjiga o Kozaračkom kolu u Gradišci

GRADIŠKA - Izložba i knjiga pod zajedničkim nazivom "Bajka o čarobnom kolu", autora Darija Drinića, teologa iz Gradiške, predstavljena je u Kulturnom centru Gradiška.

Tema je Kozaračko kolo, kao simbol Kozare i Potkozarja, kandidovanom za UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U okviru ovog projekta, čiji je nosilac KUD "Kolovit" uz podršku više lokalnih i republičkih ustanova i institucija, realizovane su brojne aktivnosti na promociji gustog pletenog kola. Osim knjige, bojanke i izložbe, ranije je štampana poštanska markica, te oslikan mural na temu kozaračkog kola.

"Kozaračko kolo njeguju kulturno-umjetnička društva, ali da bi bilo bliže vremenu u kome živimo i mlađim generacijama, odlučili smo se za korak više. Kozaračko kolo želimo pokazati svijetu", rekao je teolog Dario Drinić, autor izložbe i knjige "Bajka o čarobnom kolu".

"Promocija knjige je jedna u nizu aktivnosti za nominaciju gustog pletenog kola na UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine", naglasila je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, prilikom otvaranja izložbe.

Nosilac kompletnog projekta je Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit", uz podršku Kulturnog centra i Gradske uprave Gradiška, te Ministarstva prosvjete i kulture i Muzeja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije