Književnost

Izložbom o Nikoli Tesli u Trebinju završen "Dučićev dan"

Izložbom o Nikoli Tesli u Trebinju završen "Dučićev dan"
Foto: Vesna Duka | Izložbom o Nikoli Tesli u Trebinju završen "Dučićev dan"

TREBINJE - Svetom liturgijom i pomenom Jovanu Dučiću, na Hercegovačkoj Gračanici, gdje je na njegovo grobno mjesto položeno cvijeće, na Blagovijesti, koje su i datum upokojenja ovog velikog pjesnika, u Trebinju je završena manifestacija “Dučićev dan”.

Dan ranije je na Trgu pjesnika u centru grada položeno cvijeće i na Njegošev i Dučićev spomenik, ispred koga su maturanti trebinjske Gimnazije i učenici Muzičke škole Trebinje priredili poetsko – muzički kolaž "Dučiću s ljubavlju", a nakon toga, u popodnevnim satima, odvijala se promocija zbornika o Lazi Kostiću, nastalog na prošlogodišnjem skupu.

Centralna manifestacija ove godine, međutim, nije bilo pjesničko zborovanje na Svečanoj akademiji, već izložba "Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti" iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Mnogobrojne posjetioce otvaranja izložbe je, kroz zanimljivu i interaktivnu postavku,  sproveo kustos Muzeja "Nikola Tesla", Vladimir Perić i ukazao na sve značajne izume i prekretnice koje su obilježile život velikog srpskog naučnika.

Dio priče iz beogradskog muzeja, koju je Trebinje, nakon brojnih svjetskih metropola, imalo čast ugostiti,  prenesen je na posebno dizajniranim panelima koje prate radni modeli nekoliko najvažnijih Teslinih pronalazaka, iako ih je imao preko 300, makete njegovih najpoznatijih projekata, jer je, kako je rekao Perić, cilj bio da se obuhvati ono najbitnije, kao što su indukcioni motori, polifazni sistem, te Teslin visokofrekventni transformator, mašinstvo, ali i replike odjevnih predmeta i Teslina bista i portret.

"Muzej Nikole Tesle je jedinstven i po tome što, pored replika brojnih izuma, ima i ima jedinstvenih 160.000 dokumenata, ličnih predmeta, a njegov sestrić Sava Kosanović je svu njegovu zaostavštinu doneo u Beograd“, kazala je na otvaranju izložbe Ivona Jevtić, direktor Muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda.

Iako nema generacije đaka iz Trebinja koja nije prilikom školskih ekskurzija boravila u Beogradu i posjetila Muzej “Nikole Tesle”, ovu izložbu će u narednih mjesec dana moći posjetiti svi oni koji nisu imali priliku da je vide u širem izdanju, a manifestacije u čast Jovana Dučića se u Trebinju, kako je na Trgu pjesnika istakao i gradonačelnik Mirko Ćurić, organizuju i zbog toga da se mladi naraštaji upoznaju sa kultururom i umjetnošću, pa i sa naukom, ali da se u tome i afirmišu.

"Naš je cilj da nam dođu svi pjesnici iz regiona, ali i naši gimnazijalci, naši učenici Muzičke škole, jer je upravo to naš cilj – da se nastavi sa obilježavanjem ovih manifestacija, ali i da znaju šta je Dučić ostavio Trebinju, šta uopšte znači i Trebinju i cijelom region", kazao je Ćurić.

Manifestacija "Dučićev dan" je započela u petak ujutro Naučnim skupom "Poezija i poetička misao Novice Tadića", sa koga će do naredne manifestacije proisteći zbornik radova, poput prošlogodišnjeg o Lazi Kostiću koji je promovisan na ovom susretu, ali je u okviru okupljanja koje pod nazivom “Još dvije, tri riječi o jeziku, rode” organizuje trebinjsko udruženje "Ćirilica", promovisana i knjiga "Zavet i Megalopolis" prof. dr Slobodana Vladušića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije