Književnost

Jeftić: Knjigu o islamu napisao sam zbog Cerića

Jeftić: Knjigu o islamu napisao sam zbog Cerića
Jeftić: Knjigu o islamu napisao sam zbog Cerića

BANJALUKA - U Velikoj sali Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS) u Banjaluci sinoć je promovisana monografija profesora Miroljuba Jevtića "Njegoš i islam".

Akademik Ljubomir Zuković ocijenio je da je Jevtićeva monografija prva, jedina i temeljna studija o temi "Njegoš i islam".

On je rekao da Jevtić, kao vrstan poznavalac islama, nije slučajno počeo analizu ranije od Andrića, pa onda i od Njegoša, jer se oko toga nakupilo dosta zabluda, kontroverzi, zlonamjernih tumačenja i podmetanja, čemu se valjalo suprotstaviti objektivnom argumentacijom i analizom djela pomenutih pisaca.

"Jevtić pokazuje da su Njegoš i Andrić bili obaviješteni o onome čemu su pripovijedali i da su bolje, neposrednije i upečatljivije prikazali lice i naličje islama kod nas od zvanične istoriografije. Od toga nauka može imati korist, jer je to jedini put do istine", poručio je Zuković, koji je i potpredsjednik ANURS-a.

Jevtić je na promociji rekao da je jedan od razloga za pisanje ove knjige bila izjava Mustafe Cerića "da sve dok se Njegoš čita i pjeva, nijedan Bošnjak ne smije da spava", koju je prošle godine objavio list "Politika".

On je rekao da ne očekuje reakciju Bošnjaka na knjigu zbog činjenice da je jedini sa Balkana nedavno bio pozvan u Tursku na naučni skup "Islam na Balkanu kao neiscrpna nada", što govori koga Turci uvažavaju kao poznavaoca islama.

Jevtić je istakao da bi ova knjiga, ako bi se prevela na engleski jezik i dijelila ljudima, mogla biti najautentičnija islamološka odbrana prava Srpske na opstajanje, a što bi "izvuklo tepih BiH kao takvoj".

Na književno-naučnom skupu je rečeno i da Jevtić monografijom o susretu Njegoša i islama argumentovano pobija optužbe da je Njegoš islamofob i svojevrsni inspirator progona muslimanskog stanovništva sa srpskih etničkih prostora, za šta ga i danas optužuju pojedini autori u BiH i šire.

O knjizi su govorili i profesori Slobodan Nagradić i Željko Vujadinović.

Skupu su, osim predsjednika ANURS-a Rajka Kuzmanovića, prisustvovali brojni predstavnici naučnog, kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije