Književnost

Jeleni Lengold uručena nagrada "Ivo Andrić"

Jeleni Lengold uručena nagrada "Ivo Andrić"
Foto: Ilustracija | Jeleni Lengold uručena nagrada "Ivo Andrić"
Tanjug

Andrićeva nagrada za 2016. godinu uručena je danas Jeleni Lengold za knjigu pripovjedaka "Raščarani svijet" u izdanju "Arhipelaga".

Nagradu joj je na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu uručio akademik Miro Vuksanović.

Čitajući obrzaloženje nagrade, član žirija Aleksandar Jovanović naveo je da su dva razloga zašto je baš Jelena Lengold nagrađena i izdvojena među brojnim prošlogodišnjim pripovjedačkim djelima.

"Prvi razlog je da je autorka polazeći od modela klasično shvaćene priče svojim pripovedanjem učinila lep iskorak u savremenoj srpskoj prozi. Drugi razlog je da se u ovih 10 pripovedaka gradi intimistički svet obojen intelektualnom skepsom i potrebom za ljubavlju", naveo je Jovanović.

Dodao je da navedena svojstva u znatnoj mjeri važe za prethodne knjige pripovjedaka dobitnice, zbog čega se Andrićeva nagrada istovremeno može smatrati priznanjem njenom već prepoznatljivom pripovjedačkom kontinuitetu, koji ne slabi i ponavlja se.

"Lepota i užas iskušavanja graničnih situacija u kojima jedno vreme borave junaci ove zbirke, bliskost ljubavi i smrti, prošlost koja dugo traje, završna poenta koja čini da na događaje u celini gledamo iz druge perspektive - neki su od svojstva ovih priča koja se u svakoj od njih uspostavljaju, stupaju u međuodnose i poništavaju na različite načine", rekao je Jovanović.

Jelena Lengold je kazala da se zbog nagrade ponovo vratila čitanju pripovjetki Ive Andrića istakavši da je bila zatečena savršenstvom njegovog stila.

"Nisam ni bila svesna da sam neke stvari nesvesno ukrala, uzela, neznajući to. Dok sam čitala pripovetku 'Jelena žena koje nema' da imam u jednoj priči jednu plavu nit kose koja se provlači, shvatila sam da imam junake koji idu ulicama, lutaju, traže neku prikazu, neku senu koje nema", navela je ona.

Istakla je da bi svaki srpski pisac trebalo jednom mjesečno da pročita jednu pripovetku Ive Andrića "radi očuvanja svoje duše", jer "ako nešto može da sačuva lepotu u nama" onda su to njegove pripovetke.

Na svečanosti je pročitala pjesmu "L'seprit de l'escalier" (Misao sa stepeništa), a kroz šalu je rekla da danas ona i njen muž osim dodele nagrade slave i "srebrnu svadbu", jer su se vjenčali na dan kada se prije 25 godina obilježavalo 100 godina od Andrićevog rođenja.

Akademik Miro Vukasnović ukazao je na dužnost i važnost brige o štampanju novih izdanja Andrićevih knjiga na što više jezika u svijetu.

Vuksanović je ukazao je i na dužnost podsticanja, pomaganja i nagrađivanja književnog pripovedanja, pripovjedaka i zbirki pripovjedaka na srpskom jeziku.

"Na današnji dan, kao što biva na početu 10. oktobra, sastavio se dosad najveći koncentrični krug oko travničke tačke kao prvog podatka. To je krug Ive Andrića. Počašćeni smo što je prečnik tog kruga upravo dostigao dužinu od 125 godina. To nije samo književni praznik... Ne možemo sa sigurnošću reći koliko će godova Andrićev prečnik da raste, ali nema sumnje da će da bude među najdužima u srpskoj literaturi", kazao je akademik.

Odluku o dodjeli nagrade Jeleni Lengold žiri je donio 18. septembra ove godine na sastanku u Zadužbini Ive Andrića, a u sastavu predsjednik Aleksandar Jovanović, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.

U najužem izboru su bile knjige "Spisak senovitih imena i druge priče" Milana Micića i "Ljubavi Silvije Plat" Aleksandre Mokranjac.

Svečana akademija povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića biće održana u petak u 19.00 u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije