Književnost

Pratite nas na Google news

Još dva književnika istupila iz PEN centra

Još dva književnika istupila iz PEN centra
Foto: Facebook / PEN Centar BiH | Još dva književnika istupila iz PEN centra
N.N.

Još dva bh. književnika napustila su PEN centar. Riječ je o Draganu i Mladenku Marijanoviću. Tako su se pridružili sedmorici prethodno ispisanih iz članstva tog udruženja.

"Povodom europskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog PEN-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže", navedeno je u pismu PEN.-a objavljenom 9. maja.

Nakon pisma na zvaničnoj web stranici PEN centra u Bosni i Hercegovini, čija 42 člana su isto potpisala, u pljusku mimoilaženja stavova ili zbog nekih drugih razloga, 9 književnika napustilo je organizaciju koja je pod kišobranom velike i respektabilne svjetske porodice pisaca i intelektualaca. Među njima i Dragan Marijanović.

"Nisu ni Jergović, ni Lovrenović, ni Ivanković, ni Mlakić ni Jukić, ni ja, otišli iz PEN.-a da bi napravili podjele niti je tamo ostao Kazaz ni cijela jedna divna ekipa da bi podržali te podjele. Ja želim sa svim ljudima i dalje ostati dobro i fino kao što i jesam. Mislim da PEN. treba vratiti na neke početne osnove, kada je, za vrijeme vladavine totalitarnih režima u kojima je komunizam na prvom mjestu, pokušao vaditi intelektualce iz opkoljenog grada da govore o njegovoj tragediji", rekao je Marijanović.

Doprinos takvoj ideji PEN-a, smatra da je moguće dati ljudskošću.

"Moj doprinos je sa svakim mojim ustajanjem da ne učinim grijeh da napišem poštenu rečenicu, i imam poštenu misao, doprinos dobroti u mom haustoru, u mojoj kući, u mom narodu. Jedina korist od svega ovoga jeste da su se ljudi počeli kao zanimati za PEN. To će trajati 24 sata nakon ove emisije i više se niko neće sjećati PEN-a. Niti su znali da to postoji ni čemu služi", rekao je Marijanović.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije