Književnost

Jovana Kešanski u Banskom dvoru: U zbirku sažela 109 momenata, emocija, kriza

Jovana Kešanski u Banskom dvoru: U zbirku sažela 109 momenata, emocija, kriza
Foto: N.N. | Jovana Kešanski u Banskom dvoru: U zbirku sažela 109 momenata, emocija, kriza

BANJALUKA - Onog momenta kada me neke misli okupiraju, sjedam i pišem. Ako sam pala, pišem o tome, ako sam srećna, pisaću o tome, ako sam očajna, pišem o tome, kazala je Jovana Kešanski, čija je zbirka priča "109 pletenica" promovisana u ponedjeljak veče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Koliko je interesovanje za ono što ova autorka piše, pokazala je i prepuna sala, mahom pripadnica nježnijeg pola, koje u Jovaninom pisanju pronalaze i zrno utjehe, ali prepoznaju i ono što same proživljavaju.

Sa Jovanom je o njenoj zbirci razgovarala Danijela Filipović. Zbirku "109 pletenica" objavila je oktobra 2020. godine i ona je trenutno u trećem izdanju.

"Nisam ja '109 pletenica' pisala tako što sam imala neke ideje koje sam htela da realizujem. Ova zbirka je stvar momenta, '109 pletenica' je stvar 109 momenata, emocija, ljudskih preispitivanja, očekivanja, ambicija, krize identiteta", kazala je Kešanski.

Dodala je da je knjiga nastala spajanjem zapisa koje je pisala nasumice, kada je imala potrebu, kada ju je boljelo, kada je nešto važno shvatila, kada je željela da ima sebi crno na bijelo gdje griješi, kako to da prevaziđe, kada je željela da se oslobodi pritiska ili od nekoga oprosti.

Čitajući priče iz zbirke navela je da ne umije da ćuti o stvarima koje nisu normalne, ne želi da okreće glavu, da žmiri na ono što je evidentno, ili da ćuti o onome što traži da bude rečeno, zapisano.

"U suprotnom bila bih kao ono protiv čega se borim ili samo pasivni posmatrač, ali najgore od svega, izneverila bih sebe i svoje dete. Ja verujem u traženje tog zrna u gomili. I mislim da ga sve češće nalazim, jer mi se javljaju ljudi kojima sam svojim pisanjem pomogla da, recimo, odu kod psihoterapeuta, da napuste mesta na kojima se ne osećaju dobro, da se trgnu, pobune, promene nešto, suprotstave uvredama, predrasudama… Promena društva počinje od promene pojedinca, a ja to ponekad i uspem", istakla je Kešanski.

Kešanski je rođena je 30. avgusta 1980. u Bačkoj Palanci. Završila je Gimnaziju u istom mjestu, nakon čega upisuje Fakultet političkih nauka u Beogradu, Smjer novinarsko-komunikološki. Po završetku studija radila je kao novinarka za lokalne "Nedeljne novine" i kao dopisnik za nekoliko beogradskih dnevnih listova. Dugogodišnja je kolumnistkinja poznata čitaocima portala "Lola" i "Luftika". Dvije godine unazad piše priče za blog "Dobro jutro". Prvu zbirku priča "109 pletenica" objavila je oktobra 2020. godine i ona je trenutno u trećem izdanju. Potpisala je ugovor sa švedskom izdavačkom kućom "Storytel", koja radi audio-izdanje knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije