Književnost

Kad ste zadnji put sanjali petla?

Kad ste zadnji put sanjali petla?
Foto: N.N. | Kad ste zadnji put sanjali petla?

Jel' se nanervirate kad vas oni ljudi što su preuzeli ulogu robota u matrixu zovu i prekornim glasom pitaju kada ćete uplatiti ovo ili ono, zadocnjelu ratu, račun, neki j***ni bankarski dug ili šta već.

Onim tonom inkvizicije i društveno odgovorne ličnosti koja nije imala orgazam sedam meseci, a miran san sedam godina saopštavaju vam šta morate, šta niste, šta trebate, kakve su posledice, kolika je kazna. 

Nije važno je li dug kućepazitelju ili učiteljica koja je utripovala da vam drži predavanje, utripovani komšija, manijak na parkingu, službenik ili bilo ko ko je poverovao da je zanimanje više od njegove duše i da su pravo i pravda u njegovim rukama.

Nije njima lako, preuzeli su ulogu janičara matrixa, bilo da su ovi - pu pu izvršitelji ili pozivari, milicija, redari, opštinari ili bilo ko slep i gluv za istinu osim svoje - koji treba da vas ubedi kako je ova iluzija jako ozbiljna stvar i da vam uteraju strah u kosti i obore vajb!

Oficijelna borba protiv stubova matrixa - maye - palog sveta hrani taj isti matrix - možeš da se boriš ili obesiš, ti sistemi su neumoljivi - ali ono što čovek može da uradi je da bar malo ubaci čip smisla u sav taj surovi besmisao koji zapravo služi za testiranje našeg ega i slobode.

Neki pobegnu od tih poluga matrixa u džunglu, neki u manastir, ali suštinski ne možeš im pobeći, uvek te nađu i snađu - uvek dođe neko da ti burgija mozak - i onda sam razmišljala šta raditi:

a) ne javljati se da mi ne obaraju vibraciju, 

b) terati u pm, što je mnogo viša vibracija od osećaja žrtve i nemoći koji čovek oseća pred svim tim serioznim institucijama i ljudima koji su stubovi matrixa, i onda sam shvatila, što im ne uraditi zen terapiju? Jer ako oni hipnotišu, što ne bih ja njih dehipnotisala?

- Dobar dan. 

- Dobar dan.

- Adrijana ovde...

- Divno, gde si, bona, Adrijanice, kakvo prijatno iznenađenje?

- Pa nije prijatno. Zovem u vezi vašeg duga za konzolu iz 2003. koju niste vratili provajderu. Osuđeni ste i dug je narastao za kamatu i sudske troškove za 80 posto. Sada naša izvršiteljska kuća treba da stavi obustavu.

- Savršeno, Adrijana, baš se radujem i zbog vas i konzole. Kosmos je želeo da se čujemo. Recite mi kada ste poslednji put sanjali petla?

- Molim, zovem u vezi nevraćene konzole iz 2003. Vi ste osuđeni.

- Ne, ne, zovete jer vam treba terapeut, jer vam je dosta tog šugavog posla, impotentnog frajera, nadrndanog šefa, autoritarnog oca i sinoć ste sanjali petla...

- Ovaj razgovor se snima!

- Odlično, divno, Adrijana, ovo je dan vašeg prosvetljenja. Okej, platiću konzolu, ali šta je sa vama, divna, draga, Adriana. Kad ste vi zadnji put sanjali petla? Recite iskreno, vi znate da ja znam.

Tišina traje sa druge strane slušalice oko 15 sekundi.

- Sinoć sam sanjala petla... Otkud vi to znate?

- Eeeee, znam, Adrijana, jer sam terapeut ekstrasens, a vi ste u matrixu.

- A šta to znači što sam sinoć sanjala petla?

- Razmislite šta znači? 

Adrijana prvi put razmišlja, dosad je samo čitala šta su joj rekli.

- Ne znam, kaže Adrijana. 

- Fantastično, kad shvatimo da ne znamo, portal se otvara. Eto, vi ne biste u tome videli ništa čudno da me niste zvali zbog duga iz 2003, kamate i sudskih troškova koji su dug uvećali za 80 posto. Ovaj svet je čarobno mesto, kažem.

Tišina. 

- Ali, zaista, kako vi znate da sam sinoć sanjala petla?

- E, to ne mogu da vam kažem.

Spustim slušalicu i smejem se. Kako je malo potrebno da svet od neprijatnog i dosadnog postane ludo zabavno mesto. Uostalom, ja sam jedina osoba koju je pauk tužio za nanošenje duševnog bola, kako onda da ne znam šta sanja Adrijana.

Svet je onakav kakvim ga napravimo...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije