Književnost

Kako lektor kaže: Sve ili svo - pitanje je sad!

Kako lektor kaže: Sve ili svo - pitanje je sad!
Foto: N.N. | Kako lektor kaže: Sve ili svo - pitanje je sad!

Pa to ti svo vrijeme pričam!!

Često uzvikne teta Dragica čim primijeti da sam odreagovala na njen obimni monolog.

Sigurna sam da svi imaju jednu takvu komšinicu - onu što sve zna, sve vidi, sve čuje, onu koje se ne možete riješiti kad vas "slučajno" na ulici sretne i prati u stopu da kao ispriča nešto, ali u stvari da sazna zašto se ono prije neki dan onako srediste. Onu što se čudom ne može načuditi kako ne znate da komšinica Dara ima nekog udvarača iako joj je 70 i da joj svaki dan donese cvijeće. Tu obavezno slijedi zajedljivi komentar uz kiseli izraz lica tipa: "Šta će joj cvijeće na ovoj skupoći, bolje da joj je tablete za pritisak donio." Mada, uz zamišljeni izraz lica, pada joj na pamet da je Dara ipak njemačka penzionerka i da njoj sigurno nije problem kupiti lijekove! Da, sigurno je to! I kako to misliš da ne znaš da se omacila mačka kone Zore iako ju je ova pomno pazila?!

Sve komšinica zna, ali ne zna da se ne kaže "svo vrijeme" nego "sve vrijeme".

I tako ja nerijetko poželim da naučim komšinicu, jer šteta da ne zna kad joj se sve druge tajne univerzuma otvoriše: imamo zamjenicu sav (za muški rod), sva (za ženski rod) ili sve (za srednji rod).

Srednji rod opšte zamjenice sav je sve, a ne svo. Oblik svo ne postoji pa je tako jedino ispravno sve vrijeme, sve troje, sve društvo, sve pokućstvo... Nije na pijaci svo voće prskano, nego sve voće i sve povrće.

Genitiv zamjenice sve je sveg, ne svog, npr. Od sveg tog blaga mu ništa nije ostalo.

Dakle, mijenja se po zamjeničkoj promjeni: sve - svega - svemu - sve - svim - svemu u jednini i sva - svih - svima - svih - svima - svima u množini.

Oblik svo nije rijedak i velikom broju govornika "nije ružan", ali norma ostaje neumoljiva i treba je znati.

Možda bi bilo zanimljivo dodati da je nekada, u staroslovenskom, ova zamjenica imala oblik vse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije