Književnost

Kampanja za povratak Džojsovog tijela u Dablin

Kampanja za povratak Džojsovog tijela u Dablin
Foto: N.N. | Kampanja za povratak Džojsovog tijela u Dablin

Grupa stanovnika irske prijestonice Dablina pokrenula je kampanju sa ciljem da se u Irsku vrate posmrtni ostataci Džejmsa Džojsa, jednog od najvećih irskih pisaca.

Komisija Gradskog vijeća Dablina, koja je zadužena za okrug Ratgar u kojem je Džojs rođen 1882. godine, podržala je zahtjev u kojem se od gradonačelnika irske prijestonice traži da od vlasti u Irskoj zatraži vraćanje posmrtnih ostataka pisca iz Švajcarske, u kojoj je sahranjen.

Član Gradskog vijeća Dermont Lejsi, koji je pokrenuo inicijativu, izjavio je za AFP da je cilj grupe da oda zvanično priznanje Džojsu, koji nije bio dovoljno uvažavan u prošlosti.

Irske vlasti, u vrijeme kada su bile pod velikim uticajem Katoličke crkve, odbile su da omoguće prenos DŽojsovog tijela u Irsku nakon njegove smrti 1941. godine, usljed negovog otvorenog kritikovanja Katoličke crkve.

Džojs je preminuo u 58. godini, a sahranjen je na groblju u Cirihu, zajedno sa suprugom Norom Barnakl i drugim članovima porodice.

Cilj grupe je da se posmrtni ostaci pisca i svih članova njegove porodice vrate u Irsku do februara 2022. godine, kada će biti obilježeno sto godina od objavljivanja jednog od DŽojsovih najboljih romana "Uliks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije