Književnost

Knez Lazar Hrebljanović - novi istorijski roman Nikole Moravčevića

Knez Lazar Hrebljanović - novi istorijski roman Nikole Moravčevića
Foto: N.N. | Knez Lazar Hrebljanović - novi istorijski roman Nikole Moravčevića

Pisac iz Čikaga, Nikola Moravčević u novom romanu "Knez Lazar Hrebljanović" ("Arhipelag") bavi se životom i državničkim djelom čuvenog srpskog vladara.

Roman počiva na istorijskoj građi i na istorijskim činjenicama, a istovremeno slika i uzbudljivo vrijeme slabljenja i propasti srpske srednjevjekovne države, razorene unutrašnjim neslogama i turskim osvajanjima.

U romanu je predstavljen put kneza Lazara od službenika na carskom dvoru u Skoplju, gdje je bio stavilac kod cara Uroša, do jednog od velikaša u podijeljenoj Srbiji poslije smrti cara Dušana i cara Uroša.

Kada postane oblasni gospodar Moravske Srbije sa sjedištem u Kruševcu, knez Lazar pokušava da okupi oko sebe velikaše koji će pružiti otpor turskom nadiranju na Balkan i u srpske krajeve. To će kneza Lazara, koji je u međuvremenu značajno proširio granice svoje oblasti i porazio glavne protivnike među srpskim velikašima svog doba, odvesti do njegovog posljednjeg i odsudnog boja na Kosovu polju na Vidovdan 1389. godine. Ubrzo poslije pogibije u boju na Kosovu počinje da se razvija kult kneza Lazara kao hrišćanskog mučenika, ali i kao junaka Kosovskog boja u narodnom predanju.

Moravčevićev knez Lazar je vladar i ratnik u drami svog života i u drami svoje istorijske uloge. Otuda se roman o sudbini kneza i mučenika preobražava u romanesknu sliku Srbije u njegovo doba.

Moravčević je u proteklih dvadesetak godina objavio seriju istorijskih romana, a posebnu pažnju čitalaca privukli su "Vitez u doba zla", "Poslednji despot", "Radičevo zaveštanje", "Zapisi o srpskom carstvu", "Marko Mrnjavčević - nepriznati srpski kralj", "Braća Anđelovići" i "Nesrećni kralj".

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije