Književnost

Knjiga Svetog Jovana Damaskina na poklon NUB RS

Knjiga Svetog Jovana Damaskina na poklon NUB RS
Foto: N.N. | Knjiga Svetog Jovana Damaskina na poklon NUB RS

BANJALUKA - Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan uručio je u Banjaluci predstavnicima Narodne i univerzitetske biblioteke RS vrijedan poklon, knjigu Svetog Jovana Damaskina iz 1827. godine.

Nakon uručivanja ove knjige episkop Jovan je rekao da se u Pakracu vraća u život biblioteka Eparhije pakračko-slavonske, koja predstavlja najznačajniju ustanovu ovog tipa zapadno od Dunava i Drine, na razmeđi Balkana i srednje Evrope.

"Ova biblioteka biće na raspolaganju svima, a kao znak njene obnove i povratka u život je da se jedan od 16 primjeraka 'Dogmatike' Svetog Jovana Damaskina štampanih 1837, a prevedenih 1827. godine, našao u NUB RS", naveo je episkop Jovan.

On je istakao da Eparhija pakračko-slavonska daruje ovu knjigu s velikom radošću, podržavajući NUB RS, koji, kako je rekao, treba obogaćivati jer je on jedan od temelja obrazovanja i temelja Republike uopšte.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da uručivanje ove knjige NUB RS ima veliki značaj za kulturu RS. Ona je rekla da ova knjiga ulazi u fond starih i rijetkih knjiga koje već posjeduje NUB RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije